Δίκη Πισπιρίγκου – Παιδίατρος Ωνασείου: “Έκπληξη για όλους ο θάνατος του παιδιού”

Με την μαρτυρία της παιδιάτρου Βενετίας Μπέλλου ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι καταθέσεις των γιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Η ακροαματική διαδικασία  πέρασε στο στάδιο εξέτασης μαρτύρων από το Ωνάσειο νοσοκομείο. 

Του Νίκου Νικολετάκη

Βενετία Μπέλλου – Παιδίατρος 

Η γιατρός, που εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο είπε μεταξύ άλλων: “Σίγουρα ήμουν στην κλινική και είχα κάνει επίσκεψη στην Τζωρτζίνα. Ήταν σε μια δυο εφημερίες μου. Στις 19/1 είχε έρθει με τη μητέρα της λόγω επεισοδίων εμετών που είχε κάνει στο σπίτι.
Ήταν ωχρό. Θυμάμαι την έντονη ωχρότητα.

Η ίδια αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο που είχε παρουσιάσει το κοριτσάκι στις 22/01/2022, ενώ νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Ρίου: Η Τζωρτζίνα είχε αποκορεσμό γύρω στο 70% και ταχυκαρδία. Μέχρι να παρέμβω το παιδί επανήλθε. Επικοινώνησα με την ΜΕΘ Παίδων για να την ενημερώσω, μίλησα με εφημερεύουσα γιατρό. Το παιδί ήταν ωχρό, δεν έκανε κινήσεις άκρων. Το χαρακτηριστικό του επεισοδίου ήταν η έντονη ωχρότητα. Μετά έκανε δύο επεισόδια εμέτων» είπε η γιατρός για να αναφερθεί στη συνέχεια σε ένα ακόμη «παρατεταμένο» επεισόδιο το οποίο εμφάνισε η 9χρονη στις 25/01.

Πρόεδρος: Ποιος σας φώναξε; Η μητέρα;

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι.

Πρόεδρος: Ποιος χορηγούσε τα φάρμακα;

Μάρτυρας: Η μητέρα.

Πρόεδρος: Αυτό είναι τακτική της κλινικής;

Μάρτυρας: Νομίζω στη παιδιατρική κλινική στις χρόνιες περιπτώσεις τα χορηγούν οι γονείς.

 

Πρόεδρος: Θυμάστε άλλο επεισόδιο που να είσαστε μπροστά;

Μάρτυρας: Ήταν μια ακόμη φορά. Κάλεσαν έναν άλλον συνάδελφο μετά κάλεσαν κι εμένα.

Πρόεδρος: Ποιός χορηγούσε τα φάρμακα στο παιδί; Ακόμη κι όταν μπαίνει στο νοσοκομείο συνεχίζει να τα χορηγεί η μάνα;

Μάρτυρας: Νομίζω ότι στο Ρίο συνεχίζονται να χορηγούνται από τους γονείς.

Εισαγγελέας: Τα επεισόδια μεταξύ τους είχαν κάποια αλληλουχία;

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο. Κάποιες μέρες έκανε κάποια μικρά επεισόδια, θυμάμαι 25/1 έκανε ένα μεγάλο επεισόδιο χωρίς να έχουν προηγηθεί μικρότερα. Σε ένα από τα τελευταία επεισόδια χρειάστηκε να κάνει χρήση αμπου. Αλλά δεν θυμάμαι.

Η παιδίατρος δέχτηκε ερωτήσεις και από την υπεράσπιση της κατηγορούμενης με τον Αλέξη Κουγια να επιμένει στο ζήτημα της εξέτασης από παιδοκαρδιολόγο και της τοποθέτησης οξυμέτρου και τη μάρτυρα να εξηγεί πως δεν τίθεται θέμα προβλήματος καρδιάς. «Τίθεται για τον κορεσμό οξυγόνου και τις σφίξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Κούγιας: Η πτώση του κορεσμού σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει ανακοπή;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε…

Κούγιας: Τι κάνατε στο επεισόδιο που ήσασταν παρούσα;

Μάρτυρας: Ήταν πολύ μικρής διαρκείας που δεν πρόλαβα να επέμβω. Ωστόσο ενημέρωσα την εντατική γιατί με ανησύχησε.

Κούγιας: Σε τι οφείλεται;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Κούγιας: Και τι θα λέγατε στους γονείς;

Μάρτυρας: Ότι χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος νευρολογικός, για να εξακριβωθεί σε τι οφείλονται. Δεν ξέραμε από τι προκαλούνται τα επεισόδια. Γι’ αυτό και στείλαμε το παιδί στο Αγλαΐα Κυριακού. Το παιδί έφυγε χωρίς διάγνωση από εμάς.

Κούγιας: Σε αυτό που συνέβη ενώπιον σας και έρχομαι εγώ σαν πατέρας του παιδιού και σας ρωτάω, σε τι οφείλεται αυτό, έχετε ξεκαθαρίσει;

Μάρτυρας: Δεν έχω ξεκαθαρίσει, όχι.

Κούγιας: Ποιος ειδοποίησε;

Μάρτυρας: Οι συνοδοί.

Κούγιας: Το γεγονός ότι ειδοποίησε η μητέρα, δείχνει ότι θέλει να πεθάνει αυτό το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω…

Κούγιας: Ε ρε.. τι είναι αυτή ρε…! Αυτός που ειδοποιεί όταν συμβαίνει ένα σοβαρό επεισόδιο, είναι δυνατόν να είναι ο δολοφόνος του παιδιού;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω αυτό!

Κούγιας: Τι να πω… σε όλους αυτούς πρέπει να πάρουν τα εκλογικά βιβλιάρια… ψηφίζουν όλοι αυτοί…

Πρόεδρος: κύριε συνήγορε, παρακαλώ!

Κούγιας: Έχετε μάθει εάν πάτησε το πόδι του στις κλινικές που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα καρδιολόγος;

Μάρτυρας: Υπήρχε θεράπων καρδιολόγος. Ο κ. Παπαγιάννης.

Κούγιας: Πάτησε στο νοσοκομείο σας; Δεν πάτησε σας το λέω εγώ…Εμείς έχουμε άποψη ότι το παιδί έπρεπε να πάει καρδιολογική κλινική! Δεν καλούσαν καρδιολόγο ποτέ και τελικά έκανε ανακοπή.

Παρέμβαση Γεωργακόπουλου

Οι ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης αν ευθύνεται η μητέρα για τα επεισόδια προκάλεσαν την παρέμβαση του Συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας
Δημήτρη Γεωργακόπουλου: Ξέρω ότι το δικαστήριο γνωρίζει άριστα την κατηγορία, όπως και ο κύριος συνάδελφος.Το ζήτημα των επεισοδίων δεν αποδίδεται στην κατηγορούμενη ως αυτοτελής κατηγορία. Το αναφέρω γιατί ερωτάται η μάρτυρας αν ευθύνεται η μητέρα για τα επεισόδια…

Κούγιας: Μου κάνει εντύπωση μετά από τόσους μήνες που το ακούω αυτό. Γιατί εγω έχω την κατηγορούμενη κάθε βράδυ στις 11, που την έχουν ενημερώσει και με ρωτάει το γράφουν τα σαιτ. Ο κύριος συνάδελφος δεν κατάλαβε όλους αυτούς τους μήνες τι εξετάζουμε εδώ…

Παιδίατρος Ωνασείου: “Έκπληξη για όλους ο θάνατος του παιδιού”

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Κυριακούλης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του κοριτσιού στο Ωνάσειο και για το διάστημα που ο ίδιος είχε εφημερία, δεν είχε λάβει χώρα κάποιο επεισόδιο του παιδιού.

«Εμείς δεν είχαμε κάποια ενημέρωση από το νοσοκομείο του Ρίου για υποψίες κακοποίησης της Τζωρτζίνας. Αυτό το άκουσα μετά το θάνατο του παιδιού στο Αγλαΐα Κυριακού. Η Τζωρτζίνα ήρθε σε εμάς από το νοσοκομείο της Πάτρας τον Μάιο του 2021 με την αιτιολογία της αξιολόγησης και τοποθέτησης απινιδωτή. Έμεινε σε εμάς ένα μήνα, τοποθετήθηκε ο απινιδωτής και συνέχισε τη νοσηλεία του στη Πάτρα» εξήγησε ο παιδίατρος.

Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας αναφέρεστε για ένα επεισόδιο σπασμών στις 11 Μάιου του 2021. Είπατε ότι είχε πυρετό, προσήλωση βλέμματος, αποκορεσμό ως 90% πτώση σφίξεων.

Μάρτυρας: Σωστά. Δεν ήμουν παρών

Πρόεδρος: Αυτό το περιστατικό μπορεί να έχει σχέση με κάποια λοίμωξη που είχε το παιδί το πρώτο 24ωρο που είχε εισαχθεί σε εσάς. Δικαιολογείται από τη λοίμωξη; Έχει σχέση με τη τετραπληγία;

Μάρτυρας: Είναι ένα παιδί που είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, αυτά τα επεισόδια είναι στο φάσμα των όσων αναμένουμε. Θεωρώ ότι ο πυρετός πυροδότησε τους σπασμούς. Ναι μπορούν να προκληθούν επεισόδια σπασμών σε παιδιά με εγκεφαλικές βλάβες. Είναι στα πλαίσιο των αναμενόμενων αντιδράσεων.

Εξηγώντας στη συνέχεια τη φράση της ανακριτικής του κατάθεσης, στην οποία είπε πως «δεν περιμέναμε να έχει τόσο σύντομη κατάληξη η Τζωρτζίνα», ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο πως η επιβίωση ενος παιδιού με τόσο σοβαρό νόσημα εξαρτάται από τη φροντίδα που θα έχει και το κράτος στο οποίο ζει.

«Εμείς πληροφορηθήκαμε για το θάνατο του παιδιού στο Παίδων και ήταν έκπληξη για όλους. Δηλαδή αν υπήρχε μια πιθανότητα αυτά τα επεισόδια να ανακοπούν ….ο απινιδωτής μπορεί να δώσει ρεύμα για μια αρρυθμία. Επίσης αυτές οι συσκευές μπορούν να δώσουν ρεύμα και να ενεργοποιήσουν τη καρδιά όταν οι σφίξεις υποχωρήσουν. Από καρδιολογική άποψη ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να στηρίξουμε αυτό το παιδί».

Πολιτική Αγωγή: Την κεταμίνη την γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Σαφώς

Πολιτική Αγωγή: Πότε την χρησιμοποιείτε;

Μάρτυρας: Είναι πολύ χρήσιμο φάρμακο, το χρησιμοποιούμε καθημερινά στις ΜΕΘ έχει κατασταλτική δράση δεν επηρεάζει την αναπνοή.

Πολιτική Αγωγή: Έχετε χρησιμοποιούσε ποτέ σε ανάνηψη κεταμίνη;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπεράσπιση: Ο κ. Ηλιάδης φέρεται να επέμενε να τοποθετηθεί ο απινίδωτης και ο κ. Παπαγιάννης όχι. Γνωρίζετε για αυτή τη διαφωνία;

Μάρτυρας: Όχι.

Υπεράσπιση: Όταν έγινε το περιστατικό της 11ης Μαΐου του 2021 γνωρίζετε που βρίσκονταν η κ. κατηγορουμένη;

Μάρτυρας: Δεν ήταν εκεί, γνωρίζω ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία.

Υπεράσπιση: Τα επισκεπτήρια στη ΜΕΘ πότε γίνονταν;

Μάρτυρας: Είναι περιορισμένα και αυστηρά και λόγω της πανδημίας είχαν γίνει ακόμη πιο αυστηρά. Στη περίπτωση της Τζωρτζίνας είχε δοθεί άδεια ώστε να την επισκέπτεται η μητέρα της κατ’ εξαίρεση και τις απογευματινές ώρες.

 

Νέο αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της κατηγορούμενης

Νωρίτερα ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε στο αίτημα που είχε υποβάλει όταν εξεταζόταν ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων Ανδρέας Ηλιάδης για πραγματογνωμοσύνη όσον αφορά το αν η κατηγορούμενη πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν: “Είχαμε κάνει ένα αίτημα για πραγματογνωμοσύνη. Η κυρία κατηγορούμενη είναι υγιέστατη ψυχολογικά. Έχουμε τη δυνατότητα η πραγματογνωμοσυνη να γίνει κατά τη διάρκεια της δίκης. Μπορείτε να την αποφασίσετε σήμερα ώστε να τελειώνει αυτη η ιστορία περί δήθεν συνδρόμου Μινχάουζεν. Σε καμία περίπτωση δεν πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν”.

Σε κάποια στιγμή ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε από την Πρόεδρο να προσέχει τι λέει:
Κούγιας: Κυρία Πρόεδρε θέλω να με προσέχετε, είναι πολύ σημαντικά αυτά!

Π: Σας προσέχω αδιαλείπτως!

Κ : Εγώ είμαι διάνοια και δεν μπορώ να το κάνω αυτό!

Επόμενος μάρτυρας είναι ο Κωνσταντίνος Κυριακούλης, παιδίατρος στην καρδιοχειρουργική μοναδα Παίδων στο Ωνασειο.

Οπως είπε στη δική του βάρδια δεν προέκυψε κάποιο συμβάν με την Τζωρτζίνα, ούτε κάποιο θέμα με τους γονείς της.

Στη συνέχεια διευκρίνησε πότε χρησιμοποιείται η κεταμίνη μετά από ερώτηση που του υπέβαλε ο Δ. Γεωργακόπουλος.

Γ: Έχετε κληθεί να κάνετε πότε ανανηψη σε παιδί που έχει υποστεί ανακοπή;

Μ : Συνέχεια

Γ: Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ κεταμινη σε τέτοια περίσταση;

Μ : Όχι


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 


 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις