Από την αρχή θα εξεταστεί στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να κάνει τυπικά δεκτές τόσο τη δική του έφεση όσο και την έφεση της Εισαγγελίας Εφετών.
Ρεπορτάζ: Στάθης Μπαλτάς
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι το Εφετείο θα επανεξετάσει συνολικά την υπόθεση, αξιολογώντας εκ νέου το αποδεικτικό υλικό και τις κατηγορίες που είχαν τεθεί σε πρώτο βαθμό.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022 ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών, καθώς κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (4-3) για δύο υποθέσεις βιασμού 17χρονων αγοριών το 2015, στην Αθήνα και την Επίδαυρο. Αντίθετα, αθωώθηκε για δύο ακόμη υποθέσεις που αφορούσαν έναν 16χρονο και έναν ενήλικο άνδρα.
Με την έφεσή της, η Εισαγγελία Εφετών ζητεί να επανεξεταστεί η αθωωτική κρίση για την υπόθεση του 16χρονου, καθώς και το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των πράξεων και στη βλάβη που υπέστησαν τα θύματα.
Η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη επιχείρησε να αντικρούσει την εισαγγελική έφεση, υποβάλλοντας σχετική ένσταση κατά την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό, η οποία όμως απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Ζητήθηκε ψυχολογική πραγματογνωμοσύνη για τους παθόντες
Στη συνέχεια, η πλευρά της υπεράσπισης ζήτησε την εφαρμογή του άρθρου 228 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον διορισμό ειδικού ψυχολόγου, ο οποίος θα γνωμοδοτήσει εγγράφως για την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχική κατάσταση των παθόντων, οι οποίοι σήμερα είναι ενήλικοι.
Το αίτημα έγινε δεκτό από τους συνηγόρους των τριών καταγγελλόντων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κοινή θέση ως προς το εάν η διαδικασία θα πρέπει να αναβληθεί για τον σκοπό αυτό.
Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση και αναμένεται να αποφανθεί την Πέμπτη επί του αιτήματος αναβολής, απόφαση που θα καθορίσει και τον περαιτέρω προγραμματισμό της δίκης.












































