Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Κάποια πράγματα δε θα τα συγχωρήσουμε ποτέ» – Συγκλονιστική κατάθεση

ανακριτή Ματθαιόπουλος
Κάτοικος περνάει δίπλα από καμένα αυτοκίνητα στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Δριμύ κατηγορώ σε βάρος των ιθυνόντων για όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της φονικής φωτιάς στο Μάτι, εξαπέλυσε στην κατάθεση του, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο δικηγόρος Παναγιώτης Κωνσταντάκης, ο οποίος έχασε τη μητέρα του το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου του 2018. 

«Εύχομαι ποτέ κανείς να μην νιώσει αυτό που βιώσαμε, να ήμαστε έξω από το νεκροτομείο και να έχουμε μυρωδιά σαπίλας για να ακούσουμε μετά ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε. Εύχομαι ποτέ κανένας να μην το βιώσει αυτό, να μην ξέρεις αν στα επόμενα πέντε μέτρα θα καείς ή όχι» τόνισε ο κ. Κωνσταντάκης, περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που βίωσαν οι συγγενείς των θυμάτων της εθνικής τραγωδίας από τη φωτιά στο Μάτι.

Ο μάρτυρας οργισμένος μάλιστα καταφέρθηκε κατά των χειρισμών της τότε κυβέρνησης. «Ήρθαν και μου είπαν “πάρε 2.000 τι να τα κανείς;”. Ο πρωθυπουργός της χώρας. Κάποια πράγματα δε θα τα συγχωρήσουμε ποτέ» τόνισε οργισμένος ο μάρτυρας.

Η μητέρα του κ. Κωνσταντάκη -εκείνη την ημέρα- ήταν μαζί με την αδελφή του και την οικογένεια της. Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας στην κατάθεση του εκείνη την ημέρα εκείνος δεν βρισκόταν στο Μάτι.

«Η μάνα σου, δεν πρόλαβε»

«Κάποια στιγμή όταν έφτασα στο σπίτι μου λέω ας ανοίξω την τηλεόραση να δω τι γίνεται. Βλέπω τη Μαραθώνος να καίγεται. Αναγνώρισα το σημείο ήταν 50 μέτρα από το πατρικό μου σπίτι. Τρελάθηκα! Λέω έχει περάσει στο Μάτι, καιγόμαστε. Παίρνω τηλέφωνο την αδελφή μου, δεν το σήκωνε. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου και απάντησε ο γαμπρός μου. Του λέω “τι γίνεται, που είστε;”. Μου λέει “είμαστε σε μια μικρή παραλία. Καλά είμαστε”.

Άκουγα μέσα από το τηλέφωνο κραυγές και ίσως εκρήξεις. Άκουγα την αδελφή μου, δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ρώτησα για τα παιδιά και μου είπαν έφυγαν σε άλλη κατεύθυνση. Λέω “η μάνα μου που είναι;”. Μου λέει “η μάνα σου δεν πρόλαβε“» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας περιέγραψε τη διαδρομή που ακολούθησαν οι δικοί του και πως έφυγε από τη ζωή η μητέρα του. «Ξεκίνησαν να φύγουν από το σπίτι όταν έπεσε το ρεύμα, γύρω στις 18.20. Κατάλαβαν ότι είναι άσχημα τα πράγματα. Μπήκαν στο αυτοκίνητο να φύγουν λόγω της μητέρας μου. Βγαίνοντας στην παραλιακή θέλησαν να πάνε Νέα Μάκρη. Δυστυχώς, διοχέτευαν τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι. Βγαίνοντας η αδελφή μου να πάει προς Νέα Μάκρη έπεσαν σε μποτιλιάρισμα από αμάξια που παρατούσε ο κόσμος για να σωθεί από τη φωτιά.

Η αδελφή μου τότε έκανε δεξιά. Χωρίστηκε η οικογένεια. Τα παιδιά πήγαν προς το λιμάνι και ο γαμπρός μου ακολούθησε την αδελφή μου και τη μητέρα μου. Έφτασαν στο ύψος της Περικλέους. Έβαλαν το αμάξι σε μια εσοχή απέναντι από μια από τις 14 διόδους του Ματιού που έχουν πρόσβαση στην παραλία» τόνισε ο μάρτυρας.

«Από το σημείο που αφήσαν το αυτοκίνητο μέχρι που έφυγε η μητέρα μου ήταν γύρω στα 150 μέτρα. Υπήρχε ένα μεγάλο πεύκο και η μητέρα μου σκόνταψε σε μία από τις ρίζες του και έπεσε. Την ώρα που η αδελφή μου και ο γαμπρός μου γύρισαν να την βοηθήσουν, η φωτιά χτύπησε την μητέρα μου την έκαψε. Προσπάθησαν την βοηθήσουν, η μητέρα μου δεν αντιδρούσε. Βρήκαν μία κάθετο και έφυγαν προς παραλία. Εκεί βρήκαν αλλά 20-30 άτομα, με σπασμένα πόδια, πλευρά, εγκαύματα και έμειναν εκεί μέχρι τις 12.30 το βράδυ χωρίς να ασχοληθεί κανείς μαζί τους» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Ο κ. Κωνσταντάκης τόνισε πως το ότι υπήρχαν νεκροί ήταν γνωστό από νωρίς. «Στις 18:45 η μητέρα μου ήταν νεκρή και ήδη υπήρχαν πάρα πολλοί νεκροί. Εγώ το έμαθα 18:50 ότι η μητέρα μου ήταν νεκρή και ότι υπήρχαν κι άλλοι. Από τις 18:30 μέχρι τις 19:30 υπήρχαν τουλάχιστον δέκα νεκροί σε διάφορα σημεία» τόνισε ο δικηγόρος.

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις