Χρυσή Αυγή: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του Γιώργου Τσακανίκα

Τσακανίκας

“Πόρτα” από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών “έφαγε” καταδικασθέν στέλεχος της “Χρυσής Αυγής”. Ο Γιώργος Τσακανίκας, μέλος της Οργάνωσης στη Νίκαια ο οποίος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης η οποία συζητήθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο.

Στην αίτηση του ο Τσακανίκας ή γνωστός και ως “παλαιστής” της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόταν ότι έπρεπε να βρεθεί εκτός του σωφρονιστικού καταστήματος, καθώς, όπως υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν κατάφερε να εξετάσει μάρτυρες υπεράσπισης. Ωστόσο, ομόφωνα, το δικαστήριο απέρριψε το άιτημα του με αποτέλεσμα το μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης να παραμείνει στη φυλακή.

Ο παλαιστής της ΧΑ

Ο Τσακανίκας ήταμ μέλος του Πενταμελούς Συμβουλίου που υπό τον πυρηνάρχη Πατέλη και βέβαια έπειτα από τις εντολές του περιφερειάρχη Λαγού διοικεί την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας.

Ειδικότερα, ήταμ υπεύθυνος ιδεολογικού και εκπαίδευσης, καθώς επίσης και ταμίας, ενώ είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία του από τη χρυσαυγίτικη κατασκήνωση στη Νέδα, όπου φαίνεται να εκπαιδεύει στις πολεμικές τέχνες τον Ρουπακιά.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “ΕΦΣΥΝ”, λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Τσακανίκας συμμετείχε στα επεισόδια του Μελιγαλά, όπου βρισκόταν άλλωστε σύσσωμο το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, ενώ είναι αυτός που αμέσως μετά τη δολοφονία (19/9/2013) στέλνεται από τον Λαγό να συναντήσει τον συγκατηγορούμενό του, Γ. Δήμου.

Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία του Δήμου, ο Τσακανίκας, απειλώντας τον ίδιο και την οικογένειά του, τον πίεσε να το πάρει πάνω του, «προκειμένου να μην καταστραφεί ο πυρήνας της Νίκαιας», και να ισχυριστεί ότι αυτός κάλεσε τον Ρουπακιά στον τόπο της δολοφονίας.

Ο ίδιος ο Τσακανίκας διέψευσε μεν την καταγγελία του Δήμου, αλλά επιβεβαίωσε ότι η μεταξύ τους συνάντηση έγινε και μάλιστα με «παρότρυνση» του Λαγού.

Αλλά ενδεικτική είναι και η τηλεφωνική συνομιλία του Τσακανίκα με τον Λαγό δύο μέρες μετά (21-9-2013):

∎ Τσακανίκας: Κύριε Γιάννη…

● Λαγός: Ελα, Γιωργάρα…

∎ Τσακανίκας: Με πήραν τα παιδιά από αυτό το κωλο-φέισμπουκ, το γαμημένο, έχουν 5-10 μαλάκες αναρτήσει του κάθε παιδιού από την Τοπική μία-μία τις φάτσες και ζητάνε στοιχεία, να οι δολοφόνοι, όπου τους βρείτε κ.λπ.. […]

● Λαγός: Ξέρεις τι θέλω να κάνετε; […] Θα τους πετάξετε και εσείς δύο ωραία άρθρα από κάτω, με ψευδώνυμο αν είναι, μπορείτε να το κάνετε; Και θα τους γράψετε ότι όποιος πειράξει δικό μας, όπου πειραχτεί δικός μας, θα γαμήσουμε τέσσερις δικούς τους. Λοιπόν ξεκινήστε το.

∎ Τσακανίκας: Χα, χα, χα, ναι, ναι, εντάξει, κ. Γιάννη, έγινε, έγινε.

● Λαγός: Από δω και πέρα, αν πειραχτεί ένας από όλους αυτούς, θα έχετε τέσσερις νεκρούς. Νεκρούς θα έχετε εσείς, εντάξει;

∎ Τσακανίκας: Εγινε, έγινε, έγινε.

Ενδιαφέρον έχει και η ένορκη κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Β», κατά την οποία αναφέρει ότι «…ο Τσακανίκας μια μέρα μας ανακοίνωσε ότι κάποια φορά που πήγανε με άλλους να ρίξουν με τα όπλα, είδαν δύο Πακιστανούς, απ’ τους οποίους ο ένας πρόλαβε και τους ξέφυγε και τον άλλον, αφού τον τσάκισαν στο ξύλο, στη συνέχεια κλότσαγαν το κεφάλι του και όπως μας είπαν “χτύπαγαν πέναλτι” και μάλιστα πρόσθεσε “παίζει και να πέθανε”».

 

ΦΩΤ.: VICE / Αλεξία Τσαγκάρη

Αλλά έχει σημασία ότι κατά την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου τον Απρίλιο του 2016 στον Πειραιά, στο πλαίσιο εκδήλωσης μίσους της Χρυσής Αυγής, με κεντρικό ομιλητή τον Αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο, ο Τσακανίκας είχε ενεργό ρόλο στην επίθεση της ναζιστικής οργάνωσης κατά της αντιφασιστικής συγκέντρωσης που είχε προγραμματιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χρυσή Αυγή: Έφεση από τον Εισαγγελέα για μεγαλύτερες ποινές για το διευθυντήριο

  • Διαβάστε πρωτογενές ρεπορτάζ και μεγάλες αποκαλύψεις στο eReportaz 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις