Χίος: Στη φυλακή οδηγείται ο 63χρονος που κρίθηκε ένοχος για την πυρκαγιά στη Σιδηρούντα

63χρονος

Στη φυλακή οδηγείται 63χρονος ο οποίος κρίθηκε σήμερα από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, ένοχος κατά πλειοψηφία για την πυρκαγιά που κατέκαψε την περασμένη Δευτέρα δασικές εκτάσεις στη Σιδηρούντα της Χίου.

Στον 63χρονο επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία ποινή φυλάκισης τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ ας σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε αίτημα αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου θεωρώντας ότι ο κατηγορούμενος προσπάθησε να αποκρύψει την εμπλοκή του, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ας σημειωθεί ότι η έφεση σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα δεν μετατρέπεται και δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα οπότε και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Κατά την πεντάωρη και πλέον ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίες πέντε άτομα, καθώς και η σύντροφος του κατηγορουμένου ως υπεράσπισης, ωστόσο ουδείς κατέθεσε ότι είδε τον κατηγορούμενο να βάζει την φωτιά, πλην – όμως – φαίνεται ότι ήταν ο μόνος που βρέθηκε στην επίμαχη περιοχή το επίμαχο χρονικό διάστημα. Οι άλλοι που βρίσκονταν στην περιοχή, ήταν δύο υπάλληλοι του δήμου Χίου, χειριστές μηχανημάτων έργων, που εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού και εξομάλυνσης του δρόμου – ρέματος, που γειτνιάζει με τα κτήματα. Ο κατηγορούμενος σε σχετικές ερωτήσεις της έδρας δεν ήταν σε θέση να υποδείξει αν η πυρκαγιά ξεκίνησε από άλλη αιτία ή από άλλον, αφού αρνείτο κατηγορηματικά μέχρι την τελευταία στιγμή την υπαιτιότητά του και επέμενε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το διπλανό κτήμα, μεταδόθηκε στο δικό του και ο ίδιος τραυματίσθηκε στα πόδια (εγκαύματα) στην προσπάθειά του να την σβήσει.

Καθοριστική, τελικά, κρίθηκε η έκθεση αυτοψίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας, που βάρυνε στην κρίση του δικαστηρίου, στην οποία υπήρχε αναφορά ότι βρέθηκε μία τσάπα (σκαλιστήρι) στο κτήμα του κατηγορουμένου, την οποία – όπως ο ίδιος ισχυρίσθηκε – χρησιμοποίησε για να σκαλίσει τέσσερα νεαρά ελαιόδενδρα και εν συνεχεία να τα ποτίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ερευνά την οικονομική κατάσταση του δολοφονηθέντα τοπογράφου στο Ψυχικό Π. Στάθη

Υπόθεση Μελίνας: Απέρριψε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης της αναισθησιολόγου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις