Βερβεσός προς Πρόεδρο Α.Π.: “Η πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν τη Δικαιοσύνη είναι επιταγή διαφάνειας και δημοκρατίας”

προέδρου

Απάντηση στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, για την άρνησή της να χορηγήσει «ανωνυµοποιηµένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων» απέστειλε ο πρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, και την καλεί να αναθεωρήσει την αρνητική της θέση.

Στην επιστολή του ο κ. Βερβεσός επισημαίνει αρχικά, ότι «μας εξέπληξε δυσάρεστα η άρνηση σας να ικανοποιήσετε το από 1.7.2021 αίτημα της ολομέλειας με την αιτιολογία ότι ‘σε ουδεμία των διατάξεων (Κώδικα Δικηγόρων, Κώδικα οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργιών) βρίσκει έρεισμα το υποβληθέν αίτημα’». Στην συνέχεια ο κ. Βερβεσός επισημαίνει, ότι η άρνηση της κυρίας Γεωργίου «εδράζεται προδήλως στην όλως εσφαλμένη καθ’ ημάς νομική πεποίθηση, ότι για τη λήψη των αιτηθέντων στατιστικών στοιχείων σχετικά με το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα, απαιτείται ειδική διάταξη νόμου» και προσθέτει: «Και όμως, κατά το Σύνταγμα, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Φέρον στοιχείο του κράτους δικαίου (Συντ. 25) είναι η αρχή της διαφάνειας, ήτοι της φανερής κρατικής δράσης. Κατ’ άρθρο 5Α Συντάγματος καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο, μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων.

Συνεπώς, η ακώλυτη πρόσβαση στα αιτηθέντα δεδομένα, που αφορούν σε ουσιώδη έκφανση της κρατικής δράσης, τη Δικαιοσύνη, είναι ο κανόνας.

Νόμος απαιτείται για τον αποκλεισμό ή περιορισμό της πρόσβασης αυτής, αποκλειστικά και μόνον για τους λόγους που το Σύνταγμα περιοριστικώς προβλέπει» επισημαίνει ο κ. Βερβεσός.

Παράλληλα, πρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, αναφέρεται στον Κώδικα Δικηγόρων, επισημαίνοντας: «Σε ό,τι αφορά τους δικηγορικούς συλλόγους, ο νόμος ρητώς αναγνωρίζει το ειδικό έννομο συμφέρον τους για πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν τη λειτουργία της δικαιοσύνης». Αναφέρεται εξάλλου και στο άρθρο 61 του νόμου 4727/2020 (εισήχθη προς ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1024) το οποίο κατοχυρώνει νομοθετικά «την αρχή της ανοικτής διάθεσης και περαιτέρω χρήσης της δημόσιας πληροφορίας».

Κλείνοντας, ο κ. Βερβεσός, καλεί την πρόεδρο του Αρείου Πάγου να αναθεωρήσει την αρνητική θέση της και παράλληλα υπό την μορφή μηνύματος, την καλεί να συνεργαστεί από κοινού με την δικηγορική κοινότητα για την βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις