Β. Πλιώτας: Οι οδηγίες του για τους ανεμβολίαστους συλληφθέντες και κατηγορούμενους που αρνούνται να υποβληθούν σε self-test

Άρειος Πάγος

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, με την υπ΄ αριθμ. 9/2021 εγκύκλιο του, παρέχει διευκρινίσεις στους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών, για την αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων συλληφθέντων και κατηγορουμένων, οι οποίοι προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών και αρνούνται να υποβληθούν σε self-test για COVID-19.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ακόμη, ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και για τα συλληφθέντα διωκόμενα πρόσωπα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19.

Όμως, υπογραμμίζει ο κ. Πλιώτας, ότι στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλεται οι εισαγγελικές αρχές να διερευνάται εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση πιθανών ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και διάδοση μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα).

Ακόμα, αναφέρει ο κ. Πλιώτας, ότι ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, έχει την δυνατότητα -λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη- με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Επισημαίνεται στην εισαγγελική εγκύκλιο, ότι «οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί ταχείας προσαγωγής ενώπιον του εισαγγελέα ή ανακριτή, δηλαδή τα άρθρα 275, 276, 279, 417-419 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχύουν και είναι εφαρμοστέα» και προσθέτει ότι τα οριζόμενα στις υπ΄ αριθμ. 55400/2021 και 55732/2021 κοινές υπουργικές αποφάσεις περί των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, «δεν καθιστούν ανενεργές τις ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες άλλωστε αποτελούν εκτελεστικές του άρθρου 6 του Συντάγματος διατάξεις και συμπλέουν με το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ».

Τέλος, αναφέρεται ότι στους ανεμβολίαστους κατηγορούμενους και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test, οι εισαγγελείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κλπ.

Δείτε όλη την εγκύκλιο ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση “Ρουβίκωνα” στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Τσιάρα

Δικαστήρια: Ανοίγουν μετά από ενάμιση χρόνο – Αυτά είναι τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις