Αγγελής: Αδειάζει τον Πικραμμένο το βούλευμα του Εφετείου (έγγραφα)

Ç ÅéäéêÞ ÊïéíïâïõëåõôéêÞ ÅðéôñïðÞ ðñïò äéåíÝñãåéá ÐñïêáôáñêôéêÞò ÅîÝôáóçò ó÷åôéêÜ ìå ôç äéåñåýíçóç áäéêçìÜôùí ðïõ ôõ÷üí Ý÷ïõí ôåëåóèåß áðü ôïí ðñþçí ÁíáðëçñùôÞ Õðïõñãü Äéêáéïóýíçò ê. ÄçìÞôñéï Ðáðáããåëüðïõëï êáôÜ ôçí Üóêçóç ôùí êáèçêüíôùí ôïõ óõíåäñéÜóå ìå èÝìá çìåñÞóéáò äéÜôáîçò: ÓõíÝ÷éóç ôçò åîÝôáóçò ìÜñôõñïò(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Ηχηρό ράπισμα σε όλους όσοι εμπνεύστηκαν την συνάντηση της Βιέννης και την ύπαρξη δήθεν στικ με λογαριασμούς έλληνα πολιτικού (του Αβραμόπουλου) που αρνήθηκε να πάρει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τότε επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, δίνει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο απαλλάσσει τον ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για το οποίο του είχε ασκηθεί δίωξη από τον εισαγγελέα κ. Παππά.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το συγκεκριμένο βούλευμα (υπ’ αριθ. 1277/2021) για την δήθεν παράβαση καθήκοντος του Αγγελή, «αδειάζει» στην κυριολεξία το «ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΕ- ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΥ», αφού καταγράφεται επί λέξει:

«… Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την από 20.4.2021 έκθεση πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, που διενήργησε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Μ. Πικραμένος σε βάρος του κατηγορουμένου, για τη διάπραξη τυχόν πειθαρχικού παραπτώματος, γίνεται δεκτό ότι ο Ιωάννης Αγγελής, κατά τη συνάντηση στη Βιέννη, υπερέβη την εποπτική του αρμοδιότητα, ασκώντας αποφασιστική αρμοδιότητα επί του επίμαχου ζητήματος της συζήτησης, καθ’ υποκατάσταση της Εισαγγελέως διαφθοράς [κατά παράβαση του άρ. 19 παρ. 3 ΚΟΔΚΔΛ], άποψη που δεν υιοθετείται από το Συμβούλιο για τους λόγους που ανωτέρω αναφέρθηκαν».

Στο ίδιο πόρισμα γίνεται δεκτό ότι η παρουσία του εισαγγελικού λειτουργού στη συνάντηση της Βιέννης και η διατύπωση της νομικής του άποψης προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, για τον ενδεδειγμένο τρόπο συνεργασίας, με τους Αμερικανούς κείνται εντός των εποπτικών του καθηκόντων, τέτοια δε, υπέρβαση, συνιστά η έκφραση της ίδιας άποψης ενώπιον των Αμερικανών.

Ακόμη  και αν ήθελε γίνει δεκτό κάτι τέτοιο, ότι με το να λάβει το λόγο και να εκφράσει τη νομική του άποψη ενώπιον των Αμερικανών εκπροσώπων, υποκατέστησε την αρμοδιότητα της Εισαγγελέως διαφθοράς, άποψη που αποκρούεται από το Συμβούλιο, σε κάθε περίπτωση, ουδόλως αποδείχθηκε ότι υπήρξε δόλος εκ μέρους του κατηγορουμένου για παράβαση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, ενόψει του γεγονότος ότι αυτός ενημέρωσε άμεσα, μετά την επιστροφή του, για όσα έλαβαν χώρα κατά τη συνάντηση και για την άποψη που είχε διατυπώσει, την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία μάλιστα συμφώνησε μαζί του, γεγονός που αποδεικνύει ότι κινήθηκε στη συμπεριφορά του αυτή με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη του κύρους της υπηρεσίας του και όχι με σκοπό βλάβης της Δικαιοσύνης.

Επομένως, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, δεν στοιχειοθετείται ούτε κατά την αντικειμενική αλλά ούτε και κατά την υποκειμενική του υπόσταση το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, που αποδόθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, πράξη που φέρεται ότι τέλεσε στη Βιέννη της Αυστρίας στις 4.12.2018 [σημειώνεται ότι εσφαλμένα αναφέρεται στο σχέδιο κατηγορητηρίου που συνέταξε ο Εισαγγελέας Σπ. Παππάς ως χρόνος τέλεσης η 17.12.2018 καθόσον η κρίσιμη συνάντηση στη Βιέννη έγινε στις 4.12.2018] και για τον λόγο αυτό, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής, δεν θα πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του, σύμφωνα με τα άρθρα 310 §ια, 311 § 1, 42 § 2 ΚΠΔ. …».

Σημειώνεται επίσης ότι βάσει του υλικού το οποίο αξιολόγησαν οι ανώτεροι δικαστές του Συμβουλίου (καταθέσεις, κτλ) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί ουδέποτε παρέδωσαν στικ στους έλληνες εισαγγελείς το οποίο δήθεν αρνήθηκε να πάρει ο Αγγελής.

Διαβάστε αποκλειστικά ολόκληρο το βούλευμα πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: 

DIKASTIKO BOYLEYMA AGGELIS

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις