ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΤΡΑΣ: «Καρέ-καρέ» οι μεγάλες στιγμές της πολύκροτης δίκης Πισπιρίγκου

κατάθεση

Πάτρα: Η «Μ» ζουμάρει στους πρωταγωνιστές,τα πρόσωπα κλειδιά,τις καταθέσεις  και τους μάρτυρες που σημάδεψαν με την παρουσία τους τις 100 σχεδόν συνεδριάσεις της δίκης Πισπιρίγκου τους τελευταίους 15 μήνες.

 Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

«Καταπέλτης» ήταν οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών στη μαραθώνια δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας. Μια δίκη που διήρκεσε 15 μήνες, με σχεδόν 100 συνεδριάσεις, πολλές από τις οποίες επεισοδιακές, και 60 μάρτυρες συνολικά. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία των καταθέσεων τα οποία οδήγησαν στην ετυμηγορία του δικαστηρίου όσον αφορά την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

 

Μάνος Δασκαλάκης:

«Σκότωσε την Τζωρτζίνα για να με εκδικηθεί»

Κομβική ήταν η κατάθεση του πατέρα των τριών δολοφονημένων παιδιών όσον αφορά το κίνητρο των εγκλημάτων. Ο Μάνος Δασκαλάκης κατηγόρησε την πρώην σύζυγό του ότι σκότωσε τη Μαλένα και την  Ίριδα για να τον φέρει πίσω στο σπίτι, και την Τζωρτζίνα για να τον εκδικηθεί όταν πια τα πάντα είχαν τελειώσει. «Η απόπειρα σε βάρος του παιδιού ήταν διεκδίκηση και η ανθρωποκτονία ήταν εκδίκηση», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και επισήμανε ότι υιοθετεί το σκεπτικό του βουλεύματος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατηγορουμένη ως χειριστική γυναίκα και μίλησε για εμμονική ζήλια. Αίσθηση προκάλεσαν αυτά που είπε για τις χαρτορίχτρες και τα μάγια που είχε αποκαλύψει και η «Μ».

Στην επεισοδιακή και πολύωρη εξέτασή του από τον συνήγορο υπεράσπισης Αλέξη Κούγια, ο Δασκαλάκης είπε ότι εικάζει πως ο λόγος που πέθανε η μεγάλη του κόρη ήταν η εκδίκηση.

– Αλ. Κούγιας: Ποιο ήταν το κίνητρό της (κατηγορουμένης) όταν σκότωσε τη Μαρία Ελένη την περίοδο που ήσασταν αγαπημένοι;

– Μ. Δασκαλάκης: Μας είπαν οι γιατροί πως η Μαλένα θα έπρεπε να μείνει στην Αθήνα και εγώ θα έπρεπε να πάω στην Πάτρα για να δουλέψω.

– Αλ. Κούγιας: Άρα το κίνητρό της για τη Μαρία Ελένη ήταν για να πάει στην Αθήνα;

– Μ. Δασκαλάκης: Για να μην παραμείνει στην Αθήνα.

– Αλ. Κούγιας: Δηλαδή εσείς θα μένατε μόνος στην Πάτρα και θα κάνατε τι;

– Μ. Δασκαλάκης: Μπορεί επειδή θα έμενα μόνος και θα έκανα ό,τι ήθελα. Είχε προηγηθεί εξωσυζυγική σχέση που είχα το 2018.

– Αλ. Κούγιας: Την Ίριδα γιατί;

– Μ. Δασκαλάκης: Είχαμε χωρίσει, ήμασταν σκοτωμένοι.

– Αλ. Κούγιας: Γιατί δηλαδή;

– Μ. Δασκαλάκης: Για να με γυρίσει κοντά της.

– Αλ. Κούγιας: Είχατε πει μία εκδοχή πως σκότωσε την Τζωρτζίνα επειδή της ήταν βάρος;

– Μ. Δασκαλάκης: Είχα πει πως εκείνη μου είπε ενώ ήμασταν στο σπίτι μας στην Πάτρα, «ποιος θα με θέλει εμένα με ένα τετραπληγικό παιδί».

– Αλ. Κούγιας: Αυτή η φράση ειπώθηκε πριν έρθει το παιδί στην Αθήνα, στο νοσοκομείο;

– Μ. Δασκαλάκης: Ναι, πριν.

– Αλ. Κούγιας: Άρα το κίνητρό της είναι πως σκοτώνει το παιδί της για να μην έχει το βάσανο;

– Μ. Δασκαλάκης: Γύρω στις 13-15 Γενάρη έχω κάνει συζήτηση μαζί της πως θα φύγω από το σπίτι και εκεί ξεκίνησαν όλα.

– Αλ. Κούγιας: Άρα δεν ισχύει αυτό με το «ποιος θα με θέλει εμένα;».

– Μ. Δασκαλάκης: Εντελώς τυχαία τα προβλήματα ξεκίνησαν τρεις ημέρες μετά… Όλα αυτά έκατσα και τα σκέφτηκα πολύ αργότερα, από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου απολογούμενη είπε μεταξύ άλλων ότι ο πρώην σύζυγός της ήταν εγωκεντρικός και αμέτοχος στο μεγάλωμα των παιδιών τους: «Ήταν τερματοφύλακας και νόμιζε ότι είναι ο Μπουφόν. Του πήραμε ειδικά γάντια. Ήθελε iPhone, μηχανάκι, έβρισκα τρόπο να τα πάρει για να μη μας πρήζει. Μετά άρχισε το τραγούδι. Αρχίσαμε μικρόφωνα, ακουστικά, κιθάρες, κονσόλες. Έγινε ο Πάριος ξαφνικά!».

 

Ράικος:

Ζούσε η Τζωρτζίνα όταν χορηγήθηκε η ουσία

Ο Καθηγητής Τοξικολογίας του ΑΠΘ Νίκος Ράικος

Η πιο επιβαρυντική ίσως κατάθεση για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν αυτή του Νικολάου Ράικου που διενήργησε τις τοξικολογικές εξετάσεις σε δείγματα αίματος, ούρων και οργάνων του παιδιού.

Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας του ΑΠΘ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται στην υπερβολική δόση κεταμίνης. Όπως είπε, το παιδί, μερικά λεπτά πριν υποστεί την ανακοπή, δέχθηκε εφάπαξ μία πολύ μεγάλη ποσότητα κεταμίνης καθώς η ουσία πρόλαβε να μεταβολιστεί πριν το παιδί υποστεί την ανακοπή. Απέρριψε μάλιστα κάθε πιθανότητα η ουσία να χορηγήθηκε στο παιδί από λάθος των γιατρών, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση: «Δεν είναι τυχαίοι γιατροί οι εντατικολόγοι, δεν είχαν καμία ένδειξη να δώσουν κεταμίνη, μιλάμε για ανθρώπους έμπειρους που δίνουν μάχες καθημερινά», σημείωσε ο δρ Ράικος και εξήγησε: «Το παιδί είναι λίγο πριν από το θάνατο και εκεί του δίνουν ροκουρόνιο για μυοχάλαση. Ποτέ δεν θα δώσουν κατασταλτικό, όπως η κεταμίνη. Αν δεν επανέλθει η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία μιλάμε για σωματικό θάνατο».

Στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι το παιδί δεν υπάρχει περίπτωση να πέθανε από άλλη αιτία πλην της δηλητηρίασης από τη συγκεκριμένη κατασταλτική ουσία. Τόνισε μάλιστα ότι η κεταμίνη ακόμη και σε μικρότερη συγκέντρωση θα ήταν θανατηφόρα εφόσον δινόταν μονομιάς και όχι από γιατρούς. Κι αυτό γιατί η 9χρονη ήταν επιβαρυμένη από την εγκεφαλοπάθεια και τα άλλα φάρμακα που της χορηγούσαν στο νοσοκομείο. Όπως είπε: «Στο κοριτσάκι δόθηκαν πάνω από 250 mg κεταμίνης για να βγει η αναλογία των 6,5 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο αίματος. Έχουμε θάνατο, ταχύτατο θάνατο». Τόνισε μάλιστα ότι στις 14.28 όταν μπήκαν οι γιατροί στον θάλαμο το παιδί ήταν άσφυγμο, με μυδρίαση και όλα τα χαρακτηριστικά της ανακοπής καρδιάς.

Επισήμανε ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε είτε ενδοφλέβια (δρα σε 1-3 λεπτά), είτε ενδομυϊκά, οπότε και ο χρόνος δράσης είναι 3-5 λεπτά. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήθηκε μέσω της γαστροστομίας. «Αφού γίνει η υποξία θέλουμε 3-5 λεπτά για να προκληθεί μυδρίαση», σημείωσε. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα ευρήματά του (την κεταμίνη και τον μεταβολίτη της norκεταμίνη). Η τελευταία όπως είπε ανιχνεύτηκε τόσο στο αίμα όσο και στα λιγοστά ούρα της Τζωρτζίνας, και όπως έχουμε αναδείξει στο ereportaz αποδεικνύεται ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε όταν το κοριτσάκι ήταν εν ζωή.

Ο δρ Ράικος επισήμανε ότι το εργαστήριο ανίχνευσε τη φαρμακευτική ουσία μιδαζολάμη, η οποία λειτουργεί συνεργατικά με την κεταμίνη αυξάνοντας τη δράση της. Μια ουσία που δεν ήταν μέσα στη φαρμακευτική αγωγή της Τζωρτζίνας στο Νοσοκομείο Παίδων. Ο ίδιος κατέθεσε ότι η ουσία ροκουρόνιο δόθηκε όταν το παιδί είχε υποστεί ανακοπή και ανιχνεύθηκε με νέα μέθοδο.

Σε ερώτηση γιατί ανιχνεύθηκε εφόσον το παιδί δεν μεταβόλιζε, τότε ανέφερε ότι αυτό έγινε λόγω της ΚΑΡΠΑ. Για την αδρεναλίνη τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος ανίχνευσής της με ακρίβεια, καθώς πρόκειται για ορμόνη.

 

Μπουζιάνης
Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης

Επεισοδιακές ήταν και οι καταθέσεις του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη. ο οποίος υπέγραψε ότι ο θάνατος της μικρής Τζωρτζίνας στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» οφείλεται στη χρήση θανατηφόρας ποσότητας κεταμίνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην τελευταία του κατάθεση εμπιστεύεται «το πόρισμα και τις μετρήσεις που έχει κάνει ο καθηγητής στο Εργαστήριο Τοξικολογίας του ΑΠΘ Νικόλαος Ράικος. «Βασίστηκα στην απάντηση του κ. Ράικου, τώρα αν δεν γράφτηκε στην κατάθεσή μου όταν με ρώτησε η ανακρίτρια δεν ξέρω», ανέφερε ο κ. Μπουζιάνης, ο οποίος σημείωσε: «Εγώ δεν μπορώ να κρίνω το Ράικο. Όταν κάποιος σου φέρνει κάτι με βιβλιογραφία για να απαντήσεις πρέπει να έχεις κι εσύ βιβλιογραφία. Δεν είναι δουλειά μου. Ποια μέθοδο ακολούθησε δεν το γνωρίζω. Τη στείλαμε στον Ράικο για να κοροϊδευόμαστε δηλαδή;», ανέφερε ο Σωτήρης Μπουζιάνης.

Εξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης ο ιατροδικαστής είπε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει αν το σημάδι από απινιδωτή που βρέθηκε στο παιδί υπήρχε πριν ή μετά τον θάνατο. Αναφερόμενος στην κεταμίνη σημείωσε: «Αν δεν είναι ζωντανός ο οργανισμός, δεν μπορούμε να βρούμε μεταβολίτες γιατί δεν υπάρχει κυκλοφορία».

Στην προηγούμενη κατάθεσή του στις 18 Ιουλίου 2023 ο ιατροδικαστής δέχτηκε έναν καταιγισμό ερωτήσεων από την έδρα, τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας και τον συνήγορο υπεράσπισης. Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για το ότι είχε πει σε προηγούμενη κατάθεσή του πως «η νοσηλεύτρια στο Παίδων κατέθεσε ψέματα».

Ο εκ των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας Δημήτρης Γεωργακόπουλος έδωσε στο δικαστήριο μια φωτογραφία από συσκευή αναρρόφησης, την οποία χρησιμοποιούσε η οικογένεια ακόμη και μία ημέρα πριν από τον θάνατο του παιδιού. Όπως είπε, την παραμονή της μοιραίας ανακοπής που υπέστη η Τζωρτζίνα είχε χρησιμοποιηθεί δύο φορές η συγκεκριμένη συσκευή. Στην ερώτηση αν θα μπορούσε το ήπιο οίδημα στον βλεννογόνο του λάρυγγα να οφείλεται στο συγκεκριμένο μηχάνημα, ο ίδιος είπε ότι δεν γνώριζε κάτι τέτοιο. «Αποφανθήκατε όμως αμέσως ότι το οίδημα προκλήθηκε κατά τη διασωλήνωση», τόνισε ο δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας.

Όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος στο δικαστήριο, «ο ιατροδικαστής δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει τι είδους ιατρικές πράξεις έχουν γίνει στην Τζωρτζίνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το “ήπιο οίδημα”, το οποίο θα μπορούσε να προκληθεί και από αυτή τη συσκευή».

Αλλά το βασικό είναι ότι την ημέρα πριν από τον θάνατο, ήτοι στις 28.1.2022, μέσα στο νοσοκομείο είχε γίνει δύο φορές αναρρόφηση. Και αυτό καταγράφεται στο νοσηλευτικό δελτίο του παιδιού.

 

Το επεισόδιο με την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα

Τσάκωνα
Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα

Επεισόδιο στην αίθουσα του δικαστηρίου είχαμε στις 12 Ιουλίου όταν ενώ εξεταζόταν ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης από τον Αλέξη Κούγια, η πρόεδρος του δικαστηρίου άκουσε μια γυναίκα η οποία καθόταν στην πρώτη σειρά του κοινού να μιλάει. Αμέσως της ζήτησε να περάσει έξω. Τότε της είπαν ότι πρόκειται για την ιατροδικαστή Χριστίνα Τσάκωνα. Η πρόεδρος ζήτησε επιτακτικά από την ιατροδικαστή να περάσει έξω από την αίθουσα επειδή «με τις ομιλίες της μπορεί να επηρεάζει τον μάρτυρα», όπως είπε. Με ένα ελαφρύ μειδίαμα η Χριστίνα Τσάκωνα αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέας Ηλιάδης

Επεισοδιακές ήταν οι καταθέσεις στο ΜΟΔ του Ανδρέα Ηλιάδη, για τον οποίο ο συνήγορος της Πισπιρίγκου είχε αφήσει υπόνοιες για τις μεταμοσχεύσεις, πράγμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης από την κοινή γνώμη και δημόσιους φορείς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Ο γιατρός, τον οποίο είχε ευχαριστήσει δημοσίως η Ρούλα Πισπιρίγκου και αργότερα τον μήνυσαν η οικογένειά της και ο Μάνος Δασκαλάκης, μίλησε για το ενδεχόμενο η κατηγορουμένη να έπασχε από το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου. Ο ίδιος σε μια από τις επεισοδιακές εξετάσεις του από τον Αλέξη Κούγια αναφερόμενος στις αιτίες θανάτου της Τζωρτζίνας που επικαλέστηκε η υπεράσπιση είπε μεταξύ άλλων: «Πρώτα πάμε σε έμφραγμα, μετά σε πρόβλημα στην καρδιά, μετά σε γονίδιο, μετά σε θρομβοφιλία, σε λύκο! Αποφασίστε από τι πέθανε η Τζωρτζίνα και πείτε μας!».

Αναφερόμενος στα επεισόδια που εμφάνισε το παιδί λίγες ημέρες πριν καταλήξει τόσο στο νοσοκομείο της Πάτρας και εν συνεχεία στο Παίδων της Αθήνας, ο κ. Ηλιάδης είπε: «Επειδή αυτά τα επεισόδια μου τα έχει στείλει η μητέρα και τα έχω δει πολλές φορές με μεγάλη προσοχή και τα έχω στείλει και στο Μικτό Ορκωτό, μπορούμε να τα δούμε και να τα εξηγήσω. Είναι τις ημέρες που βρίσκεται το παιδάκι στην Παιδιατρική. Είναι 3 βίντεο. Μάλιστα το ένα το έχει σβήσει συνομιλητής μου, αλλά έχω κρατήσει στιγμιότυπα. Δεν είναι επιληψία, σπασμοί, καρδιακή ανακοπή, δεν είναι τίποτα. Είναι ένα παιδί που ανεβάζει σφίξεις. Ο κορεσμός δεν είναι φυσιολογικός και το μόνιτορ μας δίνει πληροφορίες για το μισάωρο πριν από το επεισόδιο».

 

 Γιατροί Παίδων:

«Δεν είχαμε κανένα λόγο

να χορηγήσουμε κεταμίνη»

παιδί
ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Ο Κωνσταντίνος Τζιούβας, που ήταν επικεφαλής της ομάδας που έκανε τις προσπάθειες ανάνηψης στην Τζωρτζίνα στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», είπε ότι δεν χορήγησε κεταμίνη γιατί δεν χρειάζεται σε παιδί που είναι χωρίς τις αισθήσεις του. Ο εντατικολόγος τόνισε: «Το παιδί ήταν νεκρό όταν το είδα. Προσωπική μου εντύπωση είναι πως δεν ήταν πολλή ώρα. Αυτό που είπα στη μητέρα ήταν ότι δεν θα καταφέρουμε να φέρουμε πίσω το παιδί από τον θάνατο…», κατέθεσε και περιέγραψε πως «το παιδί ήταν ξαπλωμένο, ακίνητο, χαλαρό στο κρεβάτι, χωρίς αντίδραση ούτε στα επώδυνα…».

 

Ο εντατικολόγος χαρακτήρισε περίεργη τη συμπεριφορά της μητέρας, για την οποία είπε ότι δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενε όταν βγήκε στο 10λεπτο μετά την αρχική προσπάθεια ανάνηψης να την ενημερώσει ότι το παιδί της «έχει φύγει από τη ζωή, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα». Τότε η ίδια τον ρώτησε αν λειτουργεί ο βηματοδότης: «Συνήθως από την εμπειρία μου οι άνθρωποι κλαίνε, καταρρέουν, γίνονται επιθετικοί, κατηγορούν τους γιατρούς. Εκείνη μου έκανε μια τεχνική ερώτηση» επισήμανε ο επιμελητής Α΄ του Νοσοκομείου Παίδων. Ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως όταν κλήθηκαν για να κάνουν την ανάνηψη στο κοριτσάκι, αυτό ήταν ήδη νεκρό και πως δεν του χορηγήθηκε κατά τη διαδικασία κεταμίνη.

– Πρόεδρος: Από εσάς χορηγήθηκε κεταμίνη;

– Μάρτυρας: Δεν είχαμε κανένα λόγο. Ποτέ. Δώσαμε δύο φορές ροκουρόνιο.

 

Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Παίδων:

«Δεν δικαιολογείται

 ο θάνατος της Τζωρτζίνας»

«Από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται ο ακαριαίος και αιφνίδιος θάνατος του παιδιού. Όταν έφυγα την Παρασκευή από το νοσοκομείο δεν περίμενα ότι την επόμενη μέρα θα ενημερωθώ πως το παιδί πέθανε», τόνισε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», Μυρσίνη Μαυρίκου.

Η μάρτυρας είπε πως είδε τη μικρή Τζωρτζίνα δύο πρωινά: «Στις 27/1/2022 ήταν σταθερό, είχε καλή κλινική εικόνα. Δεν επικοινωνούσε βέβαια με το περιβάλλον λόγω της εγκεφαλοπάθειας. Από τις 25 Ιανουαρίου 2022 δεν είχε κάνει κάποιο επεισόδιο. Λόγω της σταθερότητας της κατάστασής της συνέστησα να αρχίσει η σίτιση», είπε η κυρία Μαυρίκου προσθέτοντας πως όταν μπήκε η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο τους της έγινε έλεγχος, ενώ και το εγκεφαλογράφημα στο οποίο υποβλήθηκε ήταν καλό.

– Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεσή σας πως η μητέρα ήταν ιδιαίτερη ψύχραιμη…

– Μάρτυρας: Αυτό μου έκανε εντύπωση και σε εμένα και σε συναδέλφους μου, ακόμη και όταν έκανε επεισόδια το παιδί, διότι είδαμε κάποια από αυτά, δεν υπήρχε στο πρόσωπό της κάποια αγωνία και ανησυχία. Σε κάποιο επεισόδιο, στην παρατήρησή μου ότι κάνει μόνο ταχυκαρδία, μου είπε με απόλυτη ψυχραιμία ότι έτσι κάνει, δεν έχει κάνει ακόμη τη βραδυκαρδία, θα δείτε. Αυτό μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, μια μητέρα να προβλέπει τι θα γίνει με το παιδί της, όταν είναι στο νοσοκομείο και συνδεδεμένο με μηχανήματα.

– Εισαγγελέας: Τελικά αυτό το μεγάλο επεισόδιο που προέβλεψε η μητέρα ήρθε;

Μάρτυρας: Το παιδί είχε αυτό το γεγονός στις 29 Ιανουαρίου 2022 που οδήγησε τελικά σε θάνατο. Στις 29 Ιανουαρίου 2022 δεν ξέρει κανείς τι προηγήθηκε της ανακοπής. Το παιδί βρέθηκε σχεδόν νεκρό. Πολύ περίεργο αυτό που έγινε.

Παίδων

Νοσηλεύτρια: «Δεν ακούγαμε το οξύμετρο»

Τις συγκλονιστικές στιγμές μετά την αιφνίδια ανακοπή της Τζωρτζίνας περιέγραψε στη δίκη η Κατερίνα Καββαδία, νοσηλεύτρια Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Όπως είπε, όταν συνέβη η ανακοπή, η μητέρα ήρθε προς το μέρος της, αλλά δεν της μιλούσε αρχικά: «Κατάλαβα ότι μας ψάχνει. Δεν μου απαντούσε. Της λέω: «Κάνει το παιδί κάποιο επεισόδιο;». Και μου απαντάει: «Ναι». Η κυρία Κουρούση (ιατρός) ήρθε σχεδόν τρέχοντας και μας προσπέρασε», κατέθεσε η νοσηλεύτρια.

Η ίδια μίλησε για την εικόνα της Τζωρτζίνας: «Το παιδί το είδαμε και ήταν τελικά πολύ επείγον περιστατικό. Μπλε το στοματάκι του, ακούσαμε έναν ρόγχο, πολύ χαμηλές τιμές, πολύ πιο κάτω από τα φυσιολογικά, που δεν συμβαδίζουν με ζωή».

– Πρόεδρος: Υπάρχει κάποιο κουμπί σε ώρα ανάγκης;

– Μάρτυρας: Υπάρχει ένα κουμπί όντως, αλλά δεν είναι σε λειτουργία!

Η νοσηλεύτρια είπε πως «συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ακούγαμε το οξύμετρο, ενώ το πρωί είχε δοκιμαστεί και λειτουργούσε κανονικά». Ο ήχος μάλιστα έφτανε μέχρι το γραφείο τους, τόνισε!

 

Νοσηλεύτρια: «Δεν χορηγήσαμε κεταμίνη»

Η μάρτυρας Αγγελική Γιώργη τόνισε πως χορήγησε στο κοριτσάκι κατ’ εντολήν του επικεφαλής γιατρού, Κωνσταντίνου Τζιούβα, αδρεναλίνη και ροκουρόνιο. «Μας κάλεσαν στις 14.30 και μας είπαν πως έχει γίνει ανακοπή στην Παιδιατρική Κλινική. Κατεβήκαμε αμέσως και μπήκαμε στον θάλαμο, ήταν ήδη εκεί οι γιατροί της Παιδιατρικής και έκαναν ήδη ΚΑΡΠΑ. Η πρώτη εντολή που μου δώσανε ήταν να χορηγήσω αδρεναλίνη. Χορήγησα και ροκουρόνιο πριν τη διασωλήνωση. Μετά από λίγο ήρθε η συνάδελφός μου, της παρέδωσα το βαλιτσάκι και αποχώρησα», ανέφερε η μάρτυρας.

 

Ευάγγελος Μπουρούσης – Παιδίατρος «Αγλαΐας Κυριακού»: «Νεκρό το παιδί»

Η Τζωρτζίνα ήταν νεκρή όταν μπήκε στον θάλαμο νοσηλείας, κατέθεσε ο παιδίατρος Ευάγγελος Μπουρούσης: «Κάποια στιγμή είδα τις νοσηλεύτριες έξω από τον θάλαμο στη μόνωση ότι έχουμε μια ανακοπή. Είδα ένα παιδί νεκρό. Του κάναμε ΚΑΡΠΑ, οπότε κάναμε εναλλάξ μαλάξεις και αμπού. Κρατούσα χρόνο. Είδα ένα παιδί που δεν είχε σφίξεις, δεν ανέπνεε. Ο απινιδωτής δεν έδινε ρεύμα».

 

Άρης Αναστασάκης – Υπεύθυνος Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο

Άρης Αναστασάκης. καρδιολόγος, υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο

«Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό, αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος της Τζωρτζίνας», κατέθεσε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο καρδιολόγος, υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς στο Ωνάσειο, Άρης Αναστασάκης.

Ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι έγινε εκτεταμένος γονιδιακός έλεγχος στο παιδί, καθώς και καρδιολογικός έλεγχος στους γονείς ώστε να εντοπιστεί αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, δεδομένου ότι η οικογένεια είχε χάσει ήδη δύο παιδιά. Όπως ανέφερε, τα ευρήματα που είχαν δεν καταδείκνυαν κάτι σημαντικό: «Αυτό αποτελεί μερική ένδειξη πως δεν υπάρχει κληρονομικό νόσημα, αλλά δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν υπάρχει και ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποιο παιδί. Οι πιθανότητες είναι 25%», σημείωσε.

 

Παιδίατρος Ωνασείου: «Σταθερή η κατάσταση της Τζωρτζίνας»

Ξεκάθαρος ήταν στην κατάθεσή του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο Γιώργος Κουρέλης, παιδίατρος – επιμελητής ο οποίος εργαζόταν στο Ωνάσειο την περίοδο που νοσηλευόταν εκεί η Τζωρτζίνα. Όπως είπε, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το παιδί ήταν σε σταθερή κατάσταση. Δεν καταγράφηκε κάποια αρρυθμία. Αναφερόμενος στη διπλή λειτουργία του απινιδωτή-βηματοδότη που είχε τοποθετηθεί στο άτυχο κοριτσάκι επισήμανε ότι εάν υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα το οποίο αποτυπωνόταν στα ζωτικά σημεία, οξυγόνο κ.λπ., αυτό θα είχε καταγραφεί, πράγμα που δεν συνέβη.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – Απολογία Πισπιρίγκου: «Εγώ δεν έχω καμία σχέση, ούτε τις κεταμίνες ξέρω» – “Αιχμές” για Πέτρο Κουσουλό, Ανδρέα Ηλιάδη

 Πάτρα: Οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών που «καίνε» την Πισπιρίγκου


Άρης Μπερτζουάνης – Παιδίατρος, επικουρικός επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

 «Είχαμε συζητήσει το ενδεχόμενο τα επεισόδια να είχαν προκληθεί από τη μητέρα»

Άρης Μπερτζουάνης – Παιδίατρος, επικουρικός επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών

Το ενδεχόμενο να υπήρξε κακοποίηση της Τζωρτζίνας από τη μητέρα και τα επεισόδια να είχαν προκληθεί από τη Ρούλα Πισπιρίγκου είχε συζητηθεί μεταξύ γιατρών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Αυτό ανέφερε στη δίκη ο Άρης Μπερτζουάνης, παιδίατρος, επικουρικός επιμελητής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως είπε, τους προβλημάτιζε το γεγονός ότι τα επεισόδια όταν ξεκινούσαν ήταν πάντα παρούσα η μητέρα και απόντες γιατροί και νοσηλευτές. Μάλιστα δεν έγιναν ποτέ στη ΜΕΘ, αν και το παιδί την τελευταία φορά που μεταφέρθηκε εκεί έμεινε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 36 ώρες. Ο παιδίατρος επισήμανε ότι τα επεισόδια αυτά δεν είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπερτζουάνης κατέθεσε ότι είχαν συζητήσει το εάν πρέπει να βάλουν κάμερες στον θάλαμο και να ενημερωθεί εισαγγελέας, πράγμα που είχε πει στην κατάθεσή της η παιδονευρολόγος του νοσοκομείου στο Ρίο, Ξένια Πελεκούδα.

 

Ξένια Πελεκούδα – Παιδονευρολόγος

Επεισοδιακή ήταν η κατάθεση της παιδονευρολόγου Ξένιας Πελεκούδα, την οποία είχε ζητήσει να κληθεί επίμονα ο Αλέξης Κούγιας. Η ίδια ανεβαίνοντας στο βήμα διέψευσε τον συνήγορο της Πισπιρίγκου: «Θέλω να πω ότι ποτέ δεν κατέθεσα ότι τα επιληπτικά επεισόδια της Τζωρτζίνας είναι αληθή. Χθες διάβασα ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Κούγια ο οποίος αναγράφει σε πρώτο πρόσωπο ότι κατέθεσα εγώ για αληθή επιληπτικά επεισόδια, πράγμα που δεν είπα ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα! Ουδέποτε κατήγγειλα το ΥΔΕΖΙ ή τον κ. Χασιώτη – δεν γνωρίζω ποιος είναι ο κ. Χασιώτης!».

Η ανάρτηση της παιδονευρολόγου

Η μάρτυρας αποκάλυψε πως υπήρχαν υποψίες από τους γιατρούς για πρόκληση των επεισοδίων στο παιδί από τη μητέρα, ενώ η ίδια μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας συνέταξε λίστα με ουσίες που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί και την απέστειλε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής.

Η παιδονευρολόγος είπε για τη μητέρα: «Μιλούσε για τα επεισόδια των παιδιών της σαν να διηγείται ταινία».

 

Ψυχολόγος για Πισπιρίγκου: «Πέφτει σε αντιφάσεις, στερείται συναισθήματος, αναξιόπιστη…»

«Κόλαφος» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της ψυχολόγου Δέσποινας Σαββόγλου που συνομίλησε με τους γονείς των τριών δολοφονημένων παιδιών. Η κυρία Σαββόγλου είχε αναλάβει, όπως είναι γνωστό, να διερευνήσει την ψυχολογική κατάσταση της Τζωρτζίνας και αν με τις ζωγραφιές αποτύπωνε συναισθήματα που δεν τα εκδήλωνε.

Στο πόρισμα που παρέδωσε στη 18η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα η ψυχολόγος αναφέρει ότι η μητέρα των τριών νεκρών παιδιών «πέφτει σε αντιφάσεις, στερείται συναισθήματος και η αφήγησή της φαίνεται να μην είναι αληθής». Η ψυχολόγος τονίζει μάλιστα ότι οι σκέψεις της Πισπιρίγκου «γυρνούν συνέχεια γύρω από τον Μάνο Δασκαλάκη κατασκευάζοντας αντιζηλίες». Η ίδια επισήμανε για τη μητέρα: «Οι πληροφορίες που δίνει δεν είναι αξιόπιστες. Σε πολλά σημεία η αφήγησή της φαίνεται μη αληθής, στην προσπάθειά της να διαψεύσει μια οδυνηρή πραγματικότητα. Είναι φανερό ότι οι σκέψεις της και οι επενδύσεις της επικεντρώνονται γύρω από τον σύζυγό της, ενώ φαίνεται να δημιουργεί εκ των υστέρων κατασκευές γύρω από ζητήματα αντιζηλίας με άλλες γυναίκες».

 

Απολογία Πισπιρίγκου

Πισπιρίγκου

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Στην άκρως εντυπωσιακή άποψη ότι στα καλά καθούμενα περίπου 60 γιατροί, νοσηλευτές, δημοσιογράφοι, παρουσιαστές και κυρίως ο εντατικολόγος του νοσοκομείου του Ρίου Ανδρέας Ηλιάδης συνωμότησαν σε βάρος της προκειμένου να την ενοχοποιήσουν και να την καταστήσουν κατηγορουμένη για την απόπειρα αλλά και τη δολοφονία της Τζωρτζίνας ενέμεινε μέχρι τέλους στην απολογία της η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Δεχόμενη καταιγισμό ερωτήσεων από την πρόεδρο, την εισαγγελέα της έδρας αλλά και τους ενόρκους, η Πισπιρίγκου αναγκάστηκε να υποπέσει σε αντιφάσεις, αλλά κυρίως να αποκαλύψει πολλά στοιχεία της προσωπικότητάς της. Κυρίως συνομολόγησε όλα όσα είχε αποκαλύψει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και είχε διαψεύσει τότε τόσο εκείνη όσο και η αδελφή της, Δήμητρα, ότι δηλαδή κρυβόταν πίσω από τα «ανώνυμα» τηλεφωνήματα στη δημοσιογράφο Γιώτα Κηπουρού, τα οποία πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2022 (προ της σύλληψης), όπου μια άγνωστη γυναίκα προσπαθούσε να εμπλέξει τον Μάνο Δασκαλάκη στον θάνατο της Τζωρτζίνας.

 

 

Ερωτώμενη από την εισαγγελέα της έδρας εάν ήταν εκείνη που είχε πει το διαβόητο «ψάξτε την αλήθεια στο σπίτι του κ. Δασκαλάκη στην Αθήνα», η κατηγορουμένη αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι εκείνη το είχε πει.

 

Από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις