Τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο για τη “Συνεπιμέλεια”

Συνεπιμέλεια

Τον Φεβρουάριο του 2021, εάν όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφισθεί από τη Βουλή το Νομοσχέδιο για τη Συνεπιμέλεια που αφορά αρκετά μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastikoreportaz.gr το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον Ιανουάριο στο υπουργικό Συμβούλιο. Από εκεί και πέρα θα τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου οι διάφοροι φορείς να εκφράσουν τυχόν παρατηρήσεις ή ακόμη και αντιρρήσεις. Στη συνέχεια αναμένεται να εισαχθεί στις επιτροπές της Βουλής και ακολούθως στην Ολομέλεια για ψήφιση. Σύμφωνα με έγκυρες “πηγές” πάντως αυτό δεν αναμένεται να γίνει πριν από τον Φεβρουάριο του 2021.

Τι αλλάζει 

Ο υπάρχων νόμος (1329/83 (ΦΕΚ 25/Α/18-2-1983) προβλέπει ήδη τη συνεπιμέλεια. Το τι συμβαίνει στην πράξη, είναι άλλη ιστορία. Αν οι γονείς δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα διαδικαστικά, στην περίπτωση που ένας από τους δύο διαφωνήσει, τότε το δικαστήριο θα δώσει αποκλειστική επιμέλεια στον έναν γονέα. Στην πράξη, σε ποσοστό άνω του 90% την επιμέλεια αναλαμβάνει η μητέρα. Το δικαστήριο έχει ευρείες αρμοδιότητες και μπορεί να αναθέσει την επιμέλεια στον έναν από τους δύο γονείς, ή και στους δύο, ή σε τρίτο πρόσωπο.

Η συγκατοίκηση βεβαίως του ανηλίκου γίνεται με τον έναν γονέα, οπότε υπάρχει το δικαίωμα επικοινωνίας του ετέρου με τον ανήλικο. Δηλαδή ο ένας έχει την επιμέλεια και ο έτερος έχει επικοινωνία.
Το νέο νομοσχέδιο, αναγνωρίζει ότι οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν μαζί την επιμέλεια, όπως και όταν ζούσαν μαζί. Επίσης προβλέπεται ότι:
  • Ο ελάχιστος χρόνος επικοινωνίας του τέκνου με τον γονιό που δεν διαμένει μαζί του δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου επικοινωνίας.
  • Η συνεπιμέλεια γίνεται υποχρεωτική. Ασκείται από κοινού η γονική μέριμνα: νομική εκπροσώπηση παιδιού, διαχείριση περιουσίας του, επιμέλεια. Όπου επιμέλεια σημαίνει: μέριμνα για μόρφωση, ανατροφή, εκπαίδευση, επιλογή τόπου κατοικίας (όχι μόνο με την οικονομική στήριξη, αλλά και με συμμετοχή στις επιλογές).
  • Καθιέρωση για πρώτη φορά του όρου της «γονικής αποξένωσης/ Parental alienation».
  • Θεσμοθέτηση ενός ειδικού διαμεσολαβητή μεταξύ των γονέων.
  • Η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας ορίζεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν υφίσταται γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης, αλλά υπάρχει εκούσια αναγνώριση του παιδιού ή αναγνώριση μετά από δικαστική απόφαση με αίτηση του πατέρα.

Σημειώνεται σε αυτό το σημείο, πως καθώς το θέμα συζητείται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στα κόμματα, διασφαλίζονται ολοένα και περισσότερες δικλείδες όπως το ότι η συνεπιμέλεια δεν θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση της γυναίκας ή/και του παιδιού.

Επίσης, η συνεπιμέλεια δεν θα αποκλείει τον πατέρα από την υποχρέωση της διατροφής όπως ισχύει ως τώρα. Αν ο διαμεσολαβητής δεν φέρει αποτέλεσμα στη συνεννόηση ανάμεσα στα ζευγάρια, τότε η υπόθεση θα προχωράει στο δικαστήριο.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις