Απόπειρα απόδρασης από τα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος στην Ρόδο σημειώθηκε την Τετάρτη 9 Ιουλίου.
Η επιχείρηση διαφυγής, αν και τελικά απέτυχε, περιλάμβανε προσεκτικό σχεδιασμό, καταμερισμό ρόλων και χρήση πρόχειρων αλλά λειτουργικών εργαλείων, τα οποία οι εμπλεκόμενοι είχαν κατασκευάσει ή αποσπάσει από την υποδομή των ίδιων των κρατητηρίων.
Απόπειρα απόδρασης: Πως θα έφευγαν
Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, το απόγευμα της 9ης Ιουλίου 2025, λίγο μετά τις 17:00, αστυνομικοί σκοποί του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου αντιλήφθηκαν ασυνήθιστους ήχους να προέρχονται από το κελί οκτώ. Άμεσα ενημερώθηκε ο αξιωματικός υπηρεσίας και ακολούθησε έλεγχος στο χώρο των κρατητηρίων, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων. Πίσω από ένα σεντόνι που είχε τοποθετηθεί ως αυτοσχέδια κουρτίνα, οι αρχές εντόπισαν δύο κρατούμενους, υπηκόους Τουρκίας, κρυμμένους με σκοπό να διαφύγουν την προσοχή. Είχε ήδη αφαιρεθεί ένα μεταλλικό φύλλο από τον τοίχο, ενώ η πέτρα και ο σοβάς είχαν αφαιρεθεί από σημείο περίπου ενός μέτρου επί 80 εκατοστά, σε βάθος 40 εκατοστών. Δίπλα τους βρέθηκε ένα κομμάτι σίδερου 10×10 εκατοστών με ίχνη χώματος, το οποίο προφανώς χρησιμοποιούσαν για να αποσπούν υλικό από τον τοίχο.
Οι διακριτοί ρόλοι
Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν επρόκειτο για μεμονωμένη απόπειρα. Το σχέδιο εμπλέκει συνολικά δέκα άνδρες, υπηκόους Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Συρίας, ηλικίας από 24 έως 43 ετών. Οι δράστες, σύμφωνα με την αστυνομική προανάκριση, είχαν διακριτούς ρόλους: δύο κάθε φορά ασχολούνταν με τη διάνοιξη του τοίχου, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούσαν είτε ως τσιλιαδόροι είτε αναλάμβαναν την απόκρυψη των μπαζών. Στην τουαλέτα του ίδιου κελιού είχε αφαιρεθεί η πόρτα και η μεταλλική κάσα της είχε υποστεί ζημιές. Δύο κομμάτια μήκους 60 εκατοστών και ένα των 10 εκατοστών είχαν αποκοπεί πιθανότατα για να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία. Επιπλέον, ανευρέθηκαν τρεις χαλκοσωλήνες μήκους 15 έως 30 εκατοστών.
Κατά την επέκταση του ελέγχου στα υπόλοιπα κελιά, εντοπίστηκε στο κελί έξι μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών γεμάτη μπάζα, κρυμμένα κάτω από άδεια μπουκάλια νερού. Η σακούλα βρισκόταν στην τουαλέτα του κελιού, μακριά από κοινή θέα, δείγμα της προσπάθειας των κρατουμένων να αποκρύψουν τα ίχνη της εργασίας τους. Οι κρατούμενοι είχαν μεταφέρει τα μπάζα και τα εργαλεία σε διάφορα σημεία, με στόχο να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν την ανακάλυψη του σχεδίου τους. Από την επισκόπηση του υλικού των καμερών προέκυψε ότι δεν υπήρχε κάλυψη εντός των κελιών, παρά μόνο στους διαδρόμους. Το σχέδιο φαίνεται να εκτελούνταν σταδιακά, με μικρές εργασίες σε διαφορετικές βάρδιες, ώστε να μην κινήσουν υποψίες. Η απουσία οπτικού ελέγχου εντός των κελιών έδωσε στους κρατούμενους το χρονικό περιθώριο να προετοιμάσουν την απόδραση μεθοδικά.
Οι κατηγορίες και η συνέχεια της υπόθεσης
Οι δέκα κρατούμενοι, ηλικίας 24 έως 43 ετών, οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου με τη σχηματισθείσα δικογραφία. Κατηγορούνται για απόπειρα απόδρασης κρατουμένων κατά συναυτουργία και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και οδηγήθηκαν ενώπιον του Αυτοφώρου για τα περαιτέρω. Οι υπήκοοι Τουρκίας είναι έξι στον αριθμό, οι υπήκοοι Αζερμπαϊτζάν δύο, και ένας υπήκοος Συρίας. Οι ηλικίες τους είναι οι εξής: 24, 24, 26, 30, 34, 37, 38, 40, 43 και 44 ετών. Όλοι ήταν έγκλειστοι στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και μεταφέρθηκαν στη Ρόδο για δικαστικές διαδικασίες.
Ποινές φυλάκισης
Οι δέκα εμπλεκόμενοι – έξι Τούρκοι, δύο Αζέροι και ένας Σύρος – οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου και στη συνέχεια δικάστηκαν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών, καθώς και χρηματικό πρόστιμο 400 ευρώ στους τέσσερις που θεωρήθηκαν οι αυτουργοί για τα αδικήματα της απόπειρας απόδρασης και της φθοράς. Οι υπόλοιποι έξι καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών για συνέργεια στην απόπειρα απόδρασης. Όλες οι ποινές είναι εκτιτέες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνελήφθησαν φερόμενοι ως διακινητές στη Λακωνία
Κάθειρξη 246 ετών και 2,5 εκατ. ευρώ για δύο Τούρκους διακινητές