Η κατάσταση δικαιοσύνης στη Ρουμανία και η υπόθεση Στάινμετζ

Διαφθορά και ανύπαρκτη δικαστική ανεξαρτησία! Αυτά είναι τα δυο χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στο δικαστικό σύστημα της Ρουμανίας, όπως προκύπτει από την έρευνα του dikastikoreportaz.gr. Άλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το 2020 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε τη Ρουμανία για την παύση της γενικής εισαγγελέως Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι το 2018.
Η κατάσταση της δικαιοσύνης στην Ρουμανία επανήλθε στο προσκήνιο εξαιτίας της πρόσφατης υπόθεσης του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένυ Στάινμετζ. Ο Στάινμετζ παραμένει επι ελληνικού εδάφους από τις 24 Νοεμβρίου παρά το γεγονός ότι η «ερυθρά αγγελία» σε βάρος του είχε αρθεί από την Interpol η οποία μάλιστα εξέδωσε και πόρισμα κόλαφο αποκαλύπτοντας την αποκαρδιωτική κατάσταση δικαιοσύνης η οποία επικρατεί στη Ρουμανία.

Πολιτικά υποκινούμενη

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στους λόγους που παραθέτει η Επιτροπή Ελέγχου Φακέλων της Ιnterpol (CCF) παρατίθενται στοιχεία εντοπισμού σωρείας παραβάσεων και ισχυρών ενδείξεων για διωξη και καταδίκη του Ισραηλινού επιχειρηματία εξαιτίας πολιτικών κινήτρων τα οποία παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα υπεράσπισης του. Κοινώς η Interpol κάνει λόγο για σαφείς ενδείξεις πολιτικά υποκινούμενης δίωξης η οποία εγκυμονεί κινδύνους και απομακρύνει το ενδεχόμενο της δίκαιης δίκης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο επιχειρηματίας είναι «όμηρος» μιας πολιτικης και εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ ενός απόγονοι του βασιλικού οίκου της Ρουμανίας και της ρουμανικής κυβέρνησης.

Στοιχεία

Από τα επίσημα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του dikastikoreportaz προκύπτει ότι η Ρουμανία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Πολωνία, στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2019 εξέδωσε 1.373 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των αντίστοιχων ενταλμάτων στην Ελλάδα ήταν 406. Το πλέον παράδοξο είναι ότι από τα 1373 εντάλματα της Ρουμανίας τελικά εκτελέστηκαν μόλις τα 655. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι παρότι εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 εντούτοις η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από εκτεταμένη διαφθορά. Οι δείκτες είναι αμείλικτοι και συνομολογούν ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα πάντα με τους δείκτες της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2020.
Όπως γράψαμε το 2020 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ρουμανία για την περίπτωση της Κόβεσι η οποία «αποκεφαλίστηκε» το 2018. Σήμερα η Κόβεσι είναι η πρώτη ευρωπαία γενική εισαγγελέας με «παράσημο» του αγώνα κατά της διαφθοράς στη Ρουμανία. Η παύση της από τη θέση της γενικής εισαγγελέως αποδείχθηκε ως ξεκάθαρη απόπειρα να καμφθεί η δικαστική ανεξαρτησία στη χώρα.

Ως γνωστόν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη Ρουμανία βρίσκεται εδώ και καιρό υπό αυστηρή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόλις το Μάιο του 2021, το δικαστήριο της ΕΕ αμφισβήτησε μια σειρά νομοθετικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και απείχαν παρασάγγας από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Έτσι λοιπόν ανεξαρτήτως από την περιπέτεια του Ισραηλινού επιχειρηματία ο οποίος βρίσκεται στο μέσο μιας διαμάχης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διάδοχο του πρώην βασιλέα της Ρουμανίας, τα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα κατ’ ευφημισμό κράτος δικαίου της ΕΕ δεν παραμένουν μόνο αλλά είναι αμείλικτα!

Διαβάστε ακόμη

Μένιος Φουρθιώτης: Τι απαντά μετά τη νέα σύλληψή του

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κρίνει νομοθετικό πλαίσιο του 2019 για τις εκλογές στους ΟΤΑ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις