H τραγική ιστορία ζωής του διαρρήκτη του Τσακαλώτου

Μανώλης

«Ήξεραν πολλοί τα μάτια του παιδιού που ζητιάνευε μέσα σε μια κούτα έξω από το Νοσοκομείο της Νίκαιας. Μεγάλα μπλε. Η ιστορία του, βιβλίο. Αφήνει παντού αποτυπώματα και γυρίζει στην ασφάλεια του ιδρύματος, των φυλακών, των ψηλών τοίχων. Σήμερα πάλι λυτρώθηκε. ∆εν άντεξε την ελευθερία.

Του Γιώργου Στεργίου
• Ο 22χρονος Μανώλης, η παιδική κακοποίηση και το βαρύ παρελθόν • Το ορφανοτροφείο, οι θετοί γονείς του (πασίγνωστοι δικηγόροι των Αθηνών), η καταδίκη και το πανεπιστήµιο

Μου χάρισε στη γιορτή μου ένα παπάκι γκάνγκστερ από αυτά που παίζουν τα μωρά στην μπανιέρα. Ανάμεσα στα πρεζάκια, στο έγκλημα, στους έξαλλους πανίσχυρους εχθρούς του, τους πάμπολλους κακοποιητές που τόσο πολύ φοβάται θα έχει πάντα ένα ντουλάπι να κρύβει τα ποιήματά του, αυτά άλλωστε βρήκε η ΟΠΚΕ στο σπίτι μου σήμερα. Τα υπόλοιπα ίσως τα βρουν αλλού. Θα έχει και μια μαμά τίγρη όταν κάποτε μπορέσει να κλάψει».

Φύλλο και φτερό

Με αυτά τα λόγια η μητέρα του 22χρονου Μανώλη Σ., πασίγνωστη δικηγόρος των Αθηνών, αντέδρασε (μέσω Facebook) στην είδηση ότι ο νεαρός άνδρας συνελήφθη (για ακόμη μία φορά) κατηγορούμενος για κλοπές αλλά και για τη διάρρηξη στο πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Λίγη ώρα νωρίτερα, την Τρίτη 15 Ιουνίου, άνδρες της ΟΠΚΕ έκαναν φύλλο και φτερό το σπίτι στο οποίο διαμένει μαζί με τον, επίσης πολύ γνωστό δικηγόρο, σύζυγό της με τον οποίο πριν από περίπου μια 10ετία αποφάσισαν να υιοθετήσουν τον 12χρονο τότε Μανώλη. «Το μόνο που βρήκαν ήταν μερικά ποιήματα που έγραφε κατά καιρούς. Άλλωστε τον τελευταίο καιρό, μετά την αποφυλάκισή του, είχε ξεκόψει από εμάς. Ζούσε με τον βιολογικό του θείο σε ένα άκρως προβληματικό περιβάλλον. Αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Εξακολουθώ να τον αγαπώ και ξέρω ότι και εκείνος τρέφει αισθήματα για εμάς», λέει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της, καθώς όπως επισημαίνει δεν έχει ως σκοπό να παίξει το ρόλο της «ηρωίδας-μαμάς».

Πριν από μία ημέρα, για την ακρίβεια τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ διαπίστωσαν ότι ο 22χρονος Μανώλης μαζί με έναν 18χρονο φίλο του παραβίασαν την είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Γενναδίου 2 στα Εξάρχεια όπου στεγάζονται γραφεία κτηματομεσιτικής εταιρείας. Τον συνέλαβαν την ώρα που εξερχόταν από το κτίριο, ενώ εντόπισαν τον φίλο του κρυμμένο σε τουαλέτα του τετάρτου ορόφου. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο νεαροί είχαν παραβιάσει τις πόρτες των γραφείων όλων των ορόφων της πολυκατοικίας, ενώ κατασχέθηκαν ένα σφυρί, δύο κατσαβίδια, δύο ζευγάρια γάντια και τρεις φακοί. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 22χρονος είχε συμμετοχή και στη διάρρηξη του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οδό Μαυροκορδάτου 9 στα Εξάρχεια, αφαιρώντας δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Παράλληλα στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε αναφερόταν ότι το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2021 μέχρι και τις 5 Μαΐου είχε διαρρήξει ή είχε αποπειραθεί να διαρρήξει τέσσερα ακόμη γραφεία.

Το μοναδικό ουσιαστικό στοιχείο το οποίο τον έκαιγε ήταν τα δύο εντυπώματα τα οποία είχε αφήσει στο ύφασμα μιας καρέκλας που βρισκόταν στο γραφείο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι προέρχονται από παπούτσια γνωστής εταιρείας που φορούσε κατά τη σύλληψή του. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της απολογίας του αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στις πράξεις που του αποδίδονται, ενώ ισχυρίστηκε ότι παρόμοια παπούτσια φοράει η μισή Ελλάδα!

Κακοποίηση

Ενώπιον της 13ης τακτικής ανακρίτριας που κλήθηκε να απολογηθεί το πρωινό της Πέμπτης κατηγορούμενος για κλοπές και απόπειρες κλοπών, ο Μανώλης έκανε αναδρομή στο μαρτυρικό παρελθόν του. Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, έχει τέσσερα αδέρφια, με βιολογικούς γονείς και συγγενείς που έχουν ξεπεράσει και εκείνοι στο παρελθόν τα όρια της νομιμότητας, έζησε την εγκατάλειψη από την ηλικία των τριών ετών.

Το 2002 οι βιολογικοί του γονείς τον εγκατάλειψαν. Νέο σπίτι του Μανώλη έγινε το ορφανοτροφείο «Άγιος Ανδρέας», ενώ αργότερα φιλοξενήθηκε στον «Καλό Ποιμένα». Το 2011 βρήκε, για πρώτη φορά ίσως στη ζωή του, μια πραγματική αγκαλιά. Τον υιοθέτησε σε ηλικία 12 ετών ζευγάρι πολύ γνωστών νομικών. ∆ιαπίστωσαν ότι το νέο μέλος της οικογένειάς τους είχε βιώσει τραυματικές παιδικές καταστάσεις, κάτι που παραδέχθηκε και ο 22χρονος, σήμερα, άνδρας στην απολογία του. «Υπήρξα θύμα κακοποίησης –όχι μόνο σωματικής– επί χρόνια. Στα 12 μου χρόνια είχα την τύχη να υιοθετηθώ από τους θετούς γονείς μου… Αυτή η αλλαγή στη ζωή μου σήμανε την απαλλαγή μου από την κακοποίηση που ζούσα επί χρόνια, όμως τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί. Αρχικά, οι σχέσεις μου με τους θετούς γονείς μου ήταν ομαλές, καθότι εκείνοι λειτουργούσαν υποστηρικτικά απέναντί μου, δεδομένου ότι ήταν πρωτόγνωρη για εμένα η εμπειρία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ μέχρι την ηλικία των 12 ετών δεν γνώριζα τι σημαίνει ‘’οικογένεια’’», ανέφερε.

Από την έρευνα της «Μ» προκύπτει ότι ο νεαρός τότε Μανώλης εστάλη να μαθητεύσει σε ένα από τα καλύτερα σχολεία των Αθηνών. Τη Λεόντειο Σχολή. Ωστόσο τα παιδικά τραύματα τα οποία έφερε και φέρει ακόμη έκαναν αδύνατη την προσαρμογή του στο σχολικό περιβάλλον. Αποβλήθηκε! Στη συνέχεια, λοιπόν, οι θετοί γονείς του τον έστειλαν εσώκλειστο στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για να φοιτήσει στις τάξεις του Λυκείου. Σε ηλικία 14 ετών ο Μανώλης αποφασίζει να το σκάσει από τη Σχολή και να αναζητήσει τη βιολογική του οικογένεια. Ο ίδιος απολογούμενος δικαιολογήθηκε ότι ο εγκλεισμός του στο σχολείο τον βάρυνε πάρα πολύ ψυχολογικά «διότι την εισέπραξα ως άλλη μία απόρριψη, αντίστοιχη με όσες είχα βιώσει στο παρελθόν, με πρωταρχική την απόρριψη από τους βιολογικούς μου γονείς. Σκεφτόμουν διαρκώς, τι νόημα είχε η υιοθεσία μου, αφού και πάλι έμεινα μόνος, εσώκλειστος σε ένα ξένο περιβάλλον».

Συλλήψεις

Από τη δικογραφία την οποία αποκάλυψε η ιστοσελίδα dikastikoreportaz.gr προκύπτει ότι η «ένωση» του Μανώλη με τους βιολογικούς του γονείς συνέπεσε χρονικά με την είσοδό του στον χώρο του μικροεγκλήματος. Σε ηλικία 17 ετών, στις 18 Μαρτίου 2016, ο Μανώλης συλλαμβάνεται για πρώτη για κλοπή στην Καλαμαριά. Τότε οι Αρχές αποφασίζουν τον εγκλεισμό του στην Παιδοψυχιατρική Κλινική «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, από όπου «απέδρασε» και πάλι λίγο καιρό μετά. Στις 27 Οκτωβρίου 2016 συλλαμβάνεται εκ νέου στην Κυψέλη για παράβαση του Νόμου περί Όπλων, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 πέφτει και πάλι στα χέρια των αστυνομικών για «παραχαραγμένα χαρτονομίσματα» στην Καβάλα.

Ακολουθούν δεκάδες νέες συλλήψεις το 2017 και το 2018 κυρίως για κλοπές αλλά και απόπειρες κλοπών, ενώ στη συνέχεια «φιλοξενείται» στις φυλακές του Αυλώνα καταδικασμένος σε 12ετή κάθειρξη για παρόμοιες πράξεις από όπου αποφυλακίζεται στις 23-3-2021 με παραγγελία αποφυλάκισης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Λίγο αργότερα, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, πέφτει και πάλι στην παρανομία.

Πρόσωπα του περιβάλλοντός του με τα οποία συνομίλησε η «Μ» επισημαίνουν τον ρόλο που φέρεται να έχει παίξει η βιολογική οικογένεια του Μανώλη στις σχέσεις που ανέπτυξε με την παρανομία. Μάλιστα, γίνεται λόγος και για τον βιολογικό του θείο ο οποίος εμφανίζεται να έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά με τον οποίο ο 22χρονος είχε έλθει πολύ κοντά το τελευταίο διάστημα.

Στις φυλακές Αυλώνα ο 22χρονος αποκαλούμενος και ως «διαρρήκτης του Τσακαλώτου» επέδειξε ένα άλλο πρόσωπο. Με τη βοήθεια του διευθυντή του Σχολείου των Φυλακών, Πέτρου ∆αμιανού, κατορθώνει να τελειώσει το Λύκειο με άριστο βαθμό απολυτηρίου (18,5) και να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο ∆υτικής. Αττικής στη Σχολή Φωτογραφίας και Ηχοληψίας. «Μάλιστα, έλαβα από το κράτος χρηματικό βραβείο 500 ευρώ λόγω του ότι ήμουν από τους πρώτους επιτυχόντες στην Σχολή», ανέφερε ο ίδιος. Ωστόσο ακόμη και μέσα στη φυλακή φέρεται να επικοινωνούσε, διαδικτυακά, με πρόσωπα της βιολογικής του οικογένειας τα οποία -όπως γράψαμε- έχουν ροπή στην εγκληματικότητα. Το γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό από τους θετούς γονείς του οι οποίοι το ανέφεραν τόσο στη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσο και στη ∆ιεύθυνση των Φυλακών. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Μάλιστα, μετά την αποφυλάκισή του, στις 23 Μαρτίου 2021, για ανεξήγητους λόγους ο Μανώλης φέρεται να επέστρεψε στον βιολογικό του θείο, ένα πρόσωπο το οποίο έχει επίσης απασχολήσει τη ∆ικαιοσύνη για διάφορες πράξεις.

Ελεύθερος µε περιοριστικούς όρους

Μετά την απολογία του στη 13η τακτική ανακρίτρια τόσο ο Μανώλης όσο και ο 18χρονος συνεργός του αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους εμφάνισης στο ΑΤ. Τον 22χρονο, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, εκπροσώπησε η δικηγόρος Χριστίνα Στασινοπούλου η οποία διορίστηκε από την Α.Μ., γνωστή influencer με την οποία ο Μανώλης διατηρεί σχέση το τελευταίο διάστημα. Στην ανακρίτρια ο νεαρός κατηγορούμενος είπε ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι με τη βοήθεια της κοπέλας του να εργαστεί σε μαγαζί στην Αντίπαρο. Ο ίδιος παράλληλα επεσήμανε ότι μετά την αποφυλάκισή του προσπάθησε να ξαναβάλει τη ζωή του στις σωστές ράγες.

Χριστίνα Στασινοπούλου, δικηγόρος 22χρονου: «Επικράτησε η ορθή νοµική προσέγγιση της υπόθεσης»

«Ο 22χρονος φερόμενος δράστης αποπειρών κλοπών στην περιοχή των Εξαρχείων, καθώς και της κλοπής που τελέστηκε στο πολιτικό γραφείο του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος, μετά την απολογία του ενώπιον της 13ης Τακτικής Ανακρίτριας Αθηνών, με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Κατέστη αντιληπτό ότι το οικοδόμημα της δικογραφίας που σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές είναι σαθρό και αδύνατο να υποστηρίξει τις κατηγορίες που αποδόθηκαν σε ένα νέο άνθρωπο, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και με την επίκληση ψευδών στοιχείων, όπως ότι δήθεν κατελήφθη να εξέρχεται κτιρίου, όπου δήθεν είχαν νωρίτερα διαπραχθεί διαρρήξεις, ενώ απεδείχθη ότι επρόκειτο για εγκαταλελειμμένο κτίριο που δεν στεγάζει ούτε κατοικίες ούτε επαγγελματικούς χώρους (!), απλώς και μόνο επειδή είχε την ατυχία, λόγω των δύσκολων παιδικών και εφηβικών χρόνων που διήγε, έχοντας βιώσει την εγκατάλειψη από τους βιολογικούς γονείς του και το σκληρό και δυστυχώς κακοποιητικό περιβάλλον του ορφανοτροφείου, να εμπλακεί παλαιότερα με το νόμο, με αποτέλεσμα να αποτελέσει εύκολο στόχο για την χρέωση σε αυτόν «ανοιχτών» δικογραφιών. Το ευτυχές για τον 22χρονο γεγονός είναι ότι επικράτησε η ορθή νομική σκέψη και προσέγγιση της υπόθεσης από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου αυτός να μπορέσει σε καθεστώς ελευθερίας να συνεχίσει τα βήματα προόδου που έχει σημειώσει στη ζωή του, καθότι είναι πλέον σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με το όραμα να οργανώσει φιλήσυχα τη ζωή του».  22χρονος

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις