Έρχονται αυξήσεις συντάξεων σε δικαστές

Αυξήσεις μόνιμου χαρακτήρα για τις συντάξεις δικαστών προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας

Αυξήσεις μόνιμου χαρακτήρα για τις συντάξεις των δικαστών μέσα από αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας μετά την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία η κυβέρνηση εντέλλεται να αποκαταστήσει τις αποδοχές τους ώστε να προσεγγίζουν στο 80% του μισθού τους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», από την απόφαση του ελεγκτικού Συνεδρίου προκύπτει επί της ουσίας ότι ορθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Μισθοδικείο (με αποφάσεις του 2028 και του 2021) όλες οι μνημονιακές περικοπές που έγιναν μετά το 2012 στις συντάξεις των δικαστών και ζητά από την κυβέρνηση να τις επαναφέρει στα επίπεδα που ήταν πριν το 2012.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ένα από τα βασικά σενάρια που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι να γίνει η αποκατάσταση των συντάξεων όχι άμεσα, αλλά με θέσπιση ειδικών ποσοστών αναπλήρωσης μόνο για τους δικαστές, ώστε οι συντάξεις τους να προσεγγίσουν το 70% ή και το 80% που ήταν με το παλαιότερο καθεστώς (Π.Δ. 169/2007). Αυτό θα γίνει γιατί με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου εκτός από τις μνημονιακές μειώσεις, ακυρώθηκαν ως αντισυνταγματικά ειδικά για τους δικαστές δύο από τα άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου, το ένα (άρθρο 8) για τα ποσοστά αναπλήρωσης και το άλλο (άρθρο 14) για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την προσωπική διαφορά.

Δύσκολες… εξισώσεις

Όσον αφορά τις μνημονιακές περικοπές για τους δικαστές, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τη νομική φόρμουλα που δεν θα γενικεύει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους δικαστές αλλά θα δικαιώνονται μόνον όσοι έκαναν προσφυγή.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί αν και κατά πόσο οι συντάξεις τους θα φτάσουν στα προμνημιονιακά επίπεδα, ενώ εξετάζεται να εισαχθούν στα ισχύοντα σήμερα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικοί προσθετικοί συντελεστές που θα αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστών.

Πρακτικά αυτό θα σημαίνει ότι θα αυξηθούν τόσο οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων δικαστών όσο και των μελλοντικών που θα εξέλθουν της υπηρεσίας τους με βάση τους νέους συντελεστές.

Για τους παλαιούς δε, οι αυξήσεις εξετάζεται να μην έχουν αναδρομικό χαρακτήρα και να ισχύσουν από εδώ και πέρα. Αν δηλαδή για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς προκύπτει αύξηση κατά 300 ή 400 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη, αυτή να είναι μόνιμη και να αρχίσει να καταβάλλεται από εδώ και πέρα.

Ακολουθούν απόστρατοι και απλοί συνταξιούχοι

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση όμως, είναι ότι ανάλογες βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης θα ζητήσουν και άλλοι συνταξιούχοι είτε υπάγονται όπως οι δικαστές στα ειδικά μισθολόγια δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι πανεπιστημιακοί, κ.λπ. είτε είναι απλοί συνταξιούχοι του Δημοσίου και άλλων ταμείων. Το επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης απέναντι σε τέτοιες πιθανές διεκδικήσεις είναι ότι το Σύνταγμα ορίζει ότι οι συντάξεις των δικαστών πρέπει να είναι σε «ευθεία σύνδεση» με το μισθό τους, ενώ για τις άλλες κατηγορίες η σύνταξη να είναι σε «εύλογη σχέση» με το μισθό.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων αυτή η εύλογη σχέση επιτυγχάνεται με τη βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν με τον νόμο Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, πλην όμως ακόμη και με αυτές τις βελτιώσεις οι σημερινές συντάξεις υπολείπονται ως και 30% σε σχέση με τις παλαιότερες.

Επομένως αν αρχίσουν να «ξηλώνονται» τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις συντάξεις των δικαστών, είναι θέμα χρόνου να αλλάξουν και για άλλες κατηγορίες.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις