Δημητρακόπουλος για Εύα Καϊλή: «Δεν της έδιναν ούτε πανί να πλυθεί»

Καϊλή
Εύα Καϊλή

Για τα βασανιστήρια που έχει υποστεί η Εύα Καϊλή κατά την κράτησή της στο αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών μίλησε ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, μιλώντας στο Action24, τόνισε ότι «αυτή η υπόθεση δεν έχει να κάνει μόνο με νομικά κριτήρια, αλλά έχει να κάνει με πολιτικές παρεμβάσεις με θύμα την Εύα Καϊλή».

Σχετικά με τα βασανιστήρια σημείωσε ότι οι αστυνομικοί δεν της έδωσαν ένα πανί να πλυθεί, ενώ ήταν αδιάθετη, την άφησαν να κρυώνει και να μην μπορεί να κοιμηθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι μια γυναίκα, δεν μπορεί να την κρατάνε 16 ώρες, να έχει μόνο ένα παλτό, να της το παίρνουν και να την αφήνουν μόνο με ένα ζακετάκι και όταν ζητάει μια δεύτερη κουβέρτα να μην της δίνουν. Το κρύο είναι φοβερό βασανιστήριο. Να της έχουν μια λάμπα και να μην την αφήνουν να κοιμηθεί. Να λέει ότι είναι αδιάθετη και να μην της δίνουν ένα πανί να πλυθεί.»

«Το χειρότερο βαναστήριο όμως είναι ότι της στερούν την επικοινωνία με το παιδί της. Τον Δεκέμβριο δεν την άφησαν καθόλου να δει το παιδί, ενώ τον Ιανουάριο το είδε δύο φορές και της είπαν τέρμα», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Μάλιστα, κάνοντας λόγο για μεσαίωνα συμπλήρωσε ότι της έκοψαν τα τηλεφωνήματα και την έβαλαν και στην απομόνωση. Επίσης, ανέφερε ότι ένας σωφρονιστικός υπάλληλος την απείλησε. «Αυτά κάπου στοχεύουν. Όταν έχεις στοιχεία δεν χρειάζονται αυτά. Αυτό δείχνει αδυναμία στην απόδειξη», είπε ο δικηγόρος.

Όσον αφορά σε αυτά που είπε ο δικηγόρος του Παντσέρι ότι θα πει την αλήθεια για την Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι «αυτό είναι το αστείο της χρονιάς». Ο Παντσέρι με το που συλλάβανε την κόρη του προθυμοποιήθηκε να συνεργαστεί. «Για να τη σώσει θα υπογράψει ό,τι του πουν», τόνισε.

«Αυτά που συμβαίνουν στη δικονομία των Βρυξελλών για μένα έρχονται σε ευθεία σύγκρουση και τους το είπα και στο δικαστήριο», επεσήμανε ο κ. Δημητρακόπουλος και είπε ότι θα κάνουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα εφετών και θα προσφύγουν σε όλους τους οργανισμούς.

Στο μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται να καταθέσει ο Αντόνιο Παντσέρι. Μάλιστα, τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι οι δικές του μαρτυρίες «καίνε» την Εύα Καϊλή. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές αρχές, ώστε να καταφέρει να μείωση την όποια ποινή ενδεχομένως προβλέπει ο νόμος να του επιβληθεί.

Γιατί η Εύα Καϊλή έχει δει δύο φορές το παιδί της

Γιατί η Εύα Καϊλή έχει δει μόνο δύο φορές το παιδί της από τη σύλληψή της» είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας «La Libre», η οποία σημειώνει ότι εφόσον η Ελληνίδα ευρωβουλευτής βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση, θα μπορούσε να δέχεται επισκέψεις καθημερινά συμπεριλαμβανομένου του παιδιού της. Ωστόσο, προσθέτει το άρθρο, αυτό δεν ισχύει.

«Στις 19 Ιανουαρίου, η αίθουσα του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών παρέτεινε την προσωρινή κράτηση της Εύας Καϊλή» αναφέρει το δημοσίευμα.

Συμπληρώνει ότι από τις 9 Δεκεμβρίου βρίσκεται στη φυλακή του Χάρεν, το οποίο είναι «ένα νέο σωφρονιστικό κατάστημα».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, «οι επισκέψεις στις φυλακές διέπονται από μια σειρά πολύ συγκεκριμένων κανόνων. Έτσι, οι κατηγορούμενοι (δηλαδή άτομα που δεν έχουν ακόμη κριθεί) μπορούν να δέχονται επισκέπτες καθημερινά. Οι κατάδικοι (δηλαδή άτομα των οποίων η δίκη έχει ήδη πραγματοποιηθεί) μπορούν να δέχονται επισκέπτες τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτές οι επισκέψεις οργανώνονται πάντα σε τρεις διαφορετικές ημέρες, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ενός απογεύματος Τετάρτης, γεγονός που διευκολύνει την επίσκεψη των παιδιών».

Προσθέτει ότι εφόσον η Εύα Καϊλή βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση, θα πρέπει να επωφελείται από τις καθημερινές επισκέψεις. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος της, κ. Ριζόπουλος, «αποφασίστηκε να δοθεί στην πελάτισσά μου καθεστώς σαν να είναι σε κατάσταση που εκτίει ποινή»Προσθέτει ότι η πελάτισσά του δικαιούται δύο επισκέψεις το μήνα στο πλαίσιο των «οικογενειακών επισκέψεων» (ιδιωτική επίσκεψη που επιτρέπει να δει τον/τη σύζυγό ή το παιδί σε πιο οικείο περιβάλλον).

Όσο για το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να έχει μαζί το παιδί της κατά τη διάρκεια της κράτησής της, ο Μαρκ Πρεμόν αναφέρει ότι αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο: «Υπάρχουν γυναίκες που γεννούν στη φυλακή και το βρέφος μένει με τη μητέρα του, αλλά υπάρχει ένα όριο ηλικίας για να μην μένουν τα παιδιά εκεί επ’ αόριστον».

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις