Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Κατέθεσε ο Πολάκης – Αθανασόπουλος: «Διαπράττει αδίκημα στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο μάρτυρας»

ΚΕΕΛΠΝΟ

Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη με την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τις παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2013-2014.

Να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο παρευρίσκεται και ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Της Τζένης Μάρκου 

Πρόεδρος: Οι κατηγορούμενοι δικάζονται για απιστία, ο πρώτος ως αυτουργός και οι τρεις ως άμεσοι συνεργοί. Ποια ιδιότητα είχατε την περίοδο 2013-2014;

Πολάκης: Ήμουν δήμαρχος Σφακίων. Έχω γνώση για την υπόθεση από τα στοιχεία που συνέλεξα αργότερα ως αναπληρωτής υπουργός υγείας. Ένα από τα πολλά σκάνδαλα ήταν το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατά την διάρκεια που ήμουν Υπουργός έλαβα στο γραφείο μου ένα χαρτί που έγραφε «δείτε τα αίσχη του Άδωνη Γεωργιάδη». Μέσα στο φάκελο είχε ένα κατάλογο ονομάτων που έγραφαν τις ημερομηνίες πρόσληψης και λήξη σύμβασης λίγες ημέρες πριν φύγει ο Άδωνις. Υπάρχει αυτό το χαρτί στη δικογραφία. Πήγα στη εισαγγελέα Ράικου τότε. Λέω έχουμε καραμπινάτη υπόθεση ρουσφετολογικών διορισμών που είναι πάνω από το όριο των μετακλητών. Μέχρι 7-8 μπορείς να προσλάβεις όχι 1013.Αυτοί εδώ ήταν όπως φάνηκε και από τα ευρήματα προσλήφθηκαν ως εξωτερικοί συνεργάτες. Προσβλήθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τοποθετήθηκαν στο γραφείο τύπου του κ. Γεωργιάδη.

Πρόεδρος: Αναφερθήκατε για 22 άτομα που προσλήφθηκαν για μη νόμιμους λόγους. Ο κ. Γεωργιάδης κατάθεσε ότι κάλυπταν ανάγκες υλοποίησης προγραμμάτων για πανδημίες. Ότι αυτά έγιναν κατά παράβαση των διατάξεων επειδή υπήρχε άμεση ανάγκη να γίνουν αυτά. Εντός του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται να έχουν εργαστεί 9 άτομα.

Πολάκης: Αυτά δεν υπάρχουν. Οι περισσότεροι ήταν στο γραφείο τύπου όπως σας είπα του κ. Γεωργιάδη. Από τα γραφεία και το τηλεφωνικό κέντρο πως έβαλαν τα στήθη τους μπροστά στην πανδημία ; Υπάρχουν έγγραφα για προσλήψεις που φτιάχτηκαν μετά και είναι πλαστά.

Αθανασόπουλος: Ο μάρτυρας πετάει λάσπη. Είναι ντροπή αυτά που λέει. Διαπράττει αδίκημα στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Πρόεδρος: Γιατί; Σε εσάς αναφέρεται;

Αθανασόπουλος: Όταν το λέει για τους πελάτες μας, εμάς δεν μας αφορά;
Σύνεδρος: Πήρατε ανώνυμη καταγγελία και ξεκινήσατε από εκεί είπατε. Από την έρευνα διαπιστώσατε οι άνθρωποι να έχουν προσωπική διασύνδεση με τον ίδιο τον Υπουργό ;

Πολάκης: Στη συντριπτική πλειοψηφία ναι. Η κ. Κατραβά ας πούμε, γραμματέας του. Ήταν πολλοί από Ελληνική Αγωγή.

Πολάκης: Εγώ μπορώ να ρωτήσω για ποιον λόγο βρίσκεται στην αίθουσα σήμερα ο κύριος Άδωνις από την στιγμή που έχει τεθεί ζήτημα για κατ’αντιπαράσταση εξέταση; Δεν θα έπρεπε να περάσει έξω ;

Πρόεδρος: Έχει ήδη καταθέσει όποτε επιτρέπεται να βρίσκεται στην αίθουσα.

Μαριλένα Παπαχρήστου (υπεράσπιση): Υπάρχει DVD στο οποίο γίνεται εκτεταμένη κουβέντα για παράνομες προσλήψεις. Γνωρίζετε αν προέκυψε άλλη δικογραφία από αυτό;

Πολάκης: Όχι δεν το γνωρίζω.

Μαριλένα Παπαχρήστου: Γνωρίζετε εάν είναι νομικά επιλήψιμο;

Πολάκης: Δεν είμαι δικαστής. Δεν γνωρίζω

Παπαχρηστου: Όταν καταθέσατε αναφερθήκατε στην προσωπική διασύνδεση 7 ανθρώπων του κ Γεωργιάδη. Για τους άλλους 15 έχετε κάνει σχετικά έρευνα;

Πολάκης: Όχι μόνο για αυτούς.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, που παρακολουθούσε την κατάθεση του, αντέδρασε λέγοντας «τι διαδικασία είναι αυτή, με συγχωρείτε;».

Ο δικηγόρος του Παύλου Πολάκη ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με φρουρό του κ. Γεωργιάδη με αποτέλεσμα να ζητάει την προστασία της έδρας. Οι δύο άνδρες, αφού πιάστηκαν στα χέρια, χρειάστηκε να τους χωρίσουν μέλη του ακροατηρίου και αστυνομικοί.

Έντονα διαμαρτυρήθηκε ο κ. Γεωργιάδης και για το γεγονός ότι η κατάθεση Πολάκη διεκόπη, καθώς ο μάρτυρας επικαλέστηκε δουλειά!

«Κύριε πρόεδρε δεν το έχω δει ξανά αυτό. Έχω και εγώ εργασίες. Είναι απαράδεκτο ότι σταμάτησε το δικαστήριο επειδή ο κ. Πολάκης είπε πως έχει δουλειά. Να συνυπολογίσατε στην επόμενη συνεδρίαση ότι και εγώ έχω δουλειά στο υπουργείο Υγείας. Λες και οι άλλοι δεν έχουμε εργασίες! Όλα έχουν κάποια όρια!» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 13 Μαρτίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου: Αναβολή λόγω… Φερεντσβάρος για τις 26 Φεβρουαρίου αποφάσισε η έδρα

Ακτινογραφία της Δικαιοσύνης από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κουβελάκη

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις