ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάπτυστη δικαστική απόφαση σε βάρος της ελέγκτριας που αποκάλυψε το σκάνδαλο

ΟΠΕΚΕΠΕ

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το «κυνήγι» σε βάρος της πρώην προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παρασκευή Τυχεροπούλου και μάρτυρα «κλειδί» στο σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Αυτή τη φορά και με τη «βούλα» της ελληνικής Δικαιοσύνης, που με μια κατάπτυστη και έωλη νομικά απόφαση, 3½ σελίδων (!!!), απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ελέγκτριας σε βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.


Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Τριάντης


Με την αίτηση, η κα Τυχεροπούλου, η οποία σημειωτέον αποκάλυψε σωρεία παρατυπιών ως ελέγκτρια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο πλαίσιο της διερεύνησης του πολύκροτου σκανδάλου, ζητούσε μεταξύ άλλων να επιστρέψει στη θέση της στον Οργανισμό, από όπου την απομάκρυνε η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον Οκτώβριο του 2024, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχει μέχρι και σήμερα γραφείο και υπολογιστή για να δουλέψει αλλά να υποστεί και μείωση μισθού κατά 343 ευρώ, όπως δέχεται και η ίδια η δικαστική απόφαση. Η απόφαση αυτή της ελληνικής Δικαιοσύνης, την οποία δημοσιεύει το ereportaz.gr προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

 

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι εμπλεκόμενες και ερευνώμενες διοικήσεις του Οργανισμού έχουν εξαπολύσει ανελέητο «κυνήγι» σε βάρος της κας Τυχεροπούλου, η ελληνική Δικαιοσύνη έρχεται να «δικαιώσει» τους διώκτες της και εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των επιδοτήσεων. Σε σημείο που εύλογα αναρωτάται κανείς, εάν πράγματι η ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο «καταφύγιο των αδυνάτων» ή απλά θεσμικό όργανο μιας «καχεκτικής» Δημοκρατίας που αρέσκεται να λέει ότι είναι Ευρωπαϊκή. Ας δούμε λοιπόν τι αποφάσισε η ελληνική Δικαιοσύνη, λίγες μόνο μέρες αφότου η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επέβαλλε στέρηση μισθού στην κα Τυχεροπούλου.

 

Την άφησαν χωρίς γραφείο και υπολογιστή

 

Η αίτηση της κας Τυχεροπούλου συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στις αρχές του περασμένου Μαίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην αίτηση της κας Τυχεροπούλου, η ίδια είχε προσληφθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2002. Το 2020 τοποθετήθηκε στη θέση προϊσταμένης Τμήματος και Διεύθυνσης και από τις 28 Δεκεμβρίου του 2023 ως προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, στις 14 Οκτωβρίου του 2024, η κα Τυχεροπούλου «παύθηκε» από τη θέση της «κατά τρόπο μονομερή, βλαπτικό, καταφανώς παράνομο και εκδικητικό», όπως ισχυρίστηκε στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Έκτοτε, η κα Τυχεροπούλου «τοποθετήθηκε ως απλή υπάλληλος στο πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς γραφείο και υπολογιστή». Κάτι που κατά την ίδια, αποτελούσε «βλαπτική μεταβολή» στην εργασία της που «οδηγεί στην ηθική της απαξίωση, στον υποβιβασμό της, αλλά και στη μείωση των αποδοχών της». Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι η ελέγκτρια που αποκάλυψε σωρεία παρατυπιών οι οποίες διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη και έχουν παραπεμφθεί σε δίκες για απάτη σε βάρος των συμφερόντων της ΕΕ ουκ ολίγα πρόσωπα, απομακρύνθηκε κατ΄ αυτόν τον τρόπο από την εργασία της.

 

Την περίοδο εκείνη, η κα Τυχεροπούλου ήταν ήδη διορισμένη ειδική επιστήμονας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικαστική απόφαση. Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε στην αίτηση της η απομάκρυνσή της έγινε μία μόλις ημέρα πριν «συζητηθεί υπόθεση ενώπιον του Εφετείου Κακουργημάτων, η οποία αναβλήθηκε για τις 19 Φεβρουαρίου του 2025, που αφορά παράνομες ενισχύσεις, στην οποία έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας». Για την απομάκρυνση της κας Τυχεροπούλου ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρόβαλλε τον ισχυρισμό ότι εμπίπτει σε «ασυμβίβαστο» λόγω της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καθώς επίσης και ότι είναι υπηρεσιακά «ανεπαρκής». Ισχυρισμός που κατά την κα Τυχεροπούλου είχε σκοπό να «υπονομεύσει την αξιοπιστία της ως μάρτυρα».

Η κα Τυχεροπούλου λοιπόν ζητούσε από το Δικαστήριο να «υποχρεώσει προσωρινά« τον ΟΠΕΚΕΠΕ να «αποδέχτεί» τις υπηρεσίες της στη θέση και τα καθήκοντα που είχε προτού την μετακινήσούν καθώς επίσης και να επιβληθεί χρηματική ποινή ύψους 300 ευρώ στον Οργανισμό για κάθε μέρα μη αποδοχής των υπηρεσιών της. Επίσης υποστήριζε πως «είναι αναγκαία η λήψη ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η διαφαινόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση της απόφασης αυτής, αλλά και της αντίστοιχης εξακολούθησης της διαπόμπευσής της ενώπιον των Δικαστηρίων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Το έωλο και γεμάτο αντιφάσεις νομικό σκεπτικό

Ωστόσο το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε την αίτηση της κας Τυχεροπούλου με ένα πρωτοφανές νομικό σκεπτικό που βρίθει αντιφάσεων και αντιβαίνει στην κοινή λογική. Όπως υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση «ο ισχυρισμός της, αυτός, ως προς το σκέλος του περί διαφαινόμενης καταχρηστικής εκμετάλλευσης της απόφασης ενώπιον του ποινικού Δικαστηρίου, δεν δύναται να στοιχειοθετήσει τον επικαλούμενο κίνδυνο, καθόσον αυτός δεν παρίσταται ως επικείμενος, αλλά ως όλως υποθετικός, ενώ ως προς το σκέλος του περί δημόσιας διαπόμπευσης στα ΜΜΕ αυτός, ομοίως ελέγχεται απορριπτικά, διότι από τα προσκομιζόμενα από την ίδια την αιτούσα αποδεικτικά μέσα πιθανολογείται ότι τα σχετικά δημοσιεύματα που ακολούθησαν χρονικά την επίμαχη απόφαση του δ.σ. του Οργανισμού δεν περιλαμβάνουν καμία μομφή και κανέναν αρνητικό χαρακτηρισμό ως προς την υπηρεσιακή επάρκεια της καθ΄ης».

Επίσης η κα Τυχεροπούλου είχε ισχυριστεί ότι «η στέρηση του γραφείου και του υπολογιστή της αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στο έργο της ως ειδικού επιστημονικού συνεργάτη του γραφείου Ελλήνων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, καθώς η προανακριτική διαδικασία είναι αναγκαίο να διεκπεραιωθεί σε πολύ περιορισμένο χρόνο». Όμως το Μονομελές Πρωτοδικείο απέρριψε και αυτό τον ισχυρισμό ως «αβάσιμο» καθώς έκρινε πως «δεν πιθανολογείται ότι η έρευνα του Γραφείου των Ελλήνων Εντεταλμένων Εισαγγελέων θα καταστεί ευχερέστερη με την παραμονή της αιτούσας στη θέση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, δεδομένου και του ότι το προσκομιζόμενο προς θεμελίωση του κατεπείγοντος με αρ.πρωτ. 174/24.01.2024 έγγραφο του ως άνω Γραφείου έχει αποσταλεί 16 μήνες πριν τη συζήτηση της υπό κρίση αίτησης».

Επίσης, το Δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της κας Τυχεροπούλου περί «οικονομικής ασφυξίας λόγω της περικοπής του μισθού της κατά 600 ευρώ μηνιαίως». Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα χρήματα που χάνει κάθε μήνα είναι 343 ευρώ και όχι 600. Δηλαδή κατά το Δικαστήριο τα 343 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα για μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών δεν προκαλεί οικονομική ασφυξία. Μάλιστα την καταδίκασε να πληρώσει και δικαστικά έξοδα ύψους 150 ευρώ.

Η ελέγκτρια που αποκάλυψε το σκάνδαλο

Η κα Τυχεροπούλου ήταν η ελέγκτρια του ΟΠΕΚΕΠΕ που το 2020, ενημέρωσε εγγράφως τον τότε πρόεδρο, Γρηγόρη Βάρρα για σωρεία παρατυπιών με τις επιδοτήσεις. Ο κ. Βάρρας ενημέρωσε τις αρχές αλλά στη συνέχεια τα πράγματα πήραν τελείως διαφορετική τροπή τόσο για τον ίδιο, όσο και για την κα Τυχεροπούλου. Ο κ. Βάρρας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής επρόκειτο για προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το τιμόνι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έπειτα από ένα χρόνο, από την τοποθέτησή του, ο κ. Βάρρας απομακρύνθηκε από τη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από απαίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη. Μιλώντας δημόσια ο κ. Βάρρας συνέδεσε την απομάκρυνσή του από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με «οργανωμένα συμφέροντα» και τις «ευρωπαϊκές επιδοτήσεις». Αμέσως μετά την απομάκρυνσή του, ο κ. Βάρρας διορίστηκε σε θέση μετακλητού συνεργάτη στο γραφείο Διοίκησης και Οργάνωσης της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.

Αντίθετα για την κα Τυχεροπούλου ξεκίνησε ο προσωπικός της «Γολγοθάς». Μέχρι και σήμερα κάποιες από τις επόμενες διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν κινήσει τρεις φορές πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της, ενώ έχει κατατεθεί και μήνυση σε βάρος της για υπεξαίρεση εγγράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Διάλογοι μαφίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Αυτός ο ελεγκτής θέλει μπουνίδια»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επίθεση στην αντιπολίτευση από τον Ι. Μπούγα

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις