Σε εξέλιξη είναι ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών η δίκη του κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.
Η ακροαματική διαδικασία, η οποία συνεχίζεται αύριο, συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας καθώς η γυναικοκτονία συγκλόνισε την κοινή γνώμη επειδή η κοπέλα αντιλήφθηκε τον κίνδυνο από τον πρώην σύντροφό της και ζήτησε βοήθεια από τους αστυνομικούς αλλά δεν βρήκε την απαιτούμενη ανταπόκριση.
Για τις ευθύνες των αστυνομικών έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία καθώς σε βάρος τεσσάρων έχει ασκηθεί για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης από υπόχρεο πρόσωπο διά παραλείψεως. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.
Ειδικότερα, κατηγορούμενοι είναι η επόπτρια του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, η αξιωματικός υπηρεσίας, ο σκοπός που είχε βάρδια το βράδυ της δολοφονίας και ο εκφωνητής της Άμεσης Δράσης που απάντησε όταν το θύμα ζήτησε περιπολικό για να τη μεταφέρει με ασφάλεια σπίτι της, ότι «τα περιπολικά δεν είναι ταξί, κυρία μου».
Δολοφονία Γρίβα στο ΣτΕ: Πειθαρχικές ποινές-χάδι στους κατηγορούμενους αστυνομικού
Πέρα από το ΜΟΔ και την εν εξελίξει κύρια ανάκριση, η υπόθεση έφτασε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς ενώπιον του Γ’ Τμήματος θα εκδικαστούν τον προσεχή Νοέμβριο τέσσερις αιτήσεις ακύρωσης που κατέθεσε η διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου.
Οι συγκεκριμένες αιτήσεις στρέφονται κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και κατά των τεσσάρων αστυνομικών του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, σε τρεις από τους τέσσερις ελεγχόμενους αστυνομικούς (την αξιωματικό υπηρεσίας, την επόπτρια και τον σκοπό) επιβλήθηκαν οι πειθαρχικές ποινές της προσωρινής αργίας με απόλυση διάρκειας μόλις έξι μηνών.
Στον τέταρτο ελεγχόμενο αστυνομικό, δηλαδή τον εκφωνητή της Αμεσης Δράσης, επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή προστίμου ύψους 300 ευρώ.
Αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ
Η διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ζητάει από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρώσουν τις πειθαρχικές αποφάσεις που επέβαλαν τις παραπάνω ποινές στους τέσσερις αστυνομικούς και να τους επιβληθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόταξης από το σώμα της ΕΛ.ΑΣ.
Επικαλείται το γεγονός ότι σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών έχουν ασκηθεί ήδη ποινικές διώξεις για έκθεση σε κίνδυνο, σύμφωνα με το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ορίζει: «Οποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει την υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».
Επιπλέον στις προσφυγές της στο ΣτΕ η κυρία Ρογκάκου αναφέρει ότι οι ενέργειες και οι παραλήψεις των τεσσάρων αστυνομικών πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να τους επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόταξης.
Πάντως, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 7 Ιουλίου κατέθεσε στο ΣτΕ έγγραφο («απόψεις» όπως λέγονται), αντικρούοντας τα όσα αναφέρει στις προσφυγές της η διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: