Δίκη υποκλοπών: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι – Η ποινή που επιβλήθηκε

Δίκη υποκλοπών: Ένοχοι οι κατηγορούμενοι – Η ποινή που επιβλήθηκε

Για την ενοχή των κατηγορουμένων απεφάνθη το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την υπόθεση των υποκλοπών μέσω του λογισμικού Predator.

Ρεπορτάζ: Στάθης Μπαλτάς

Οι Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίτζιος και το ζεύγος Ταλ Τζόναθαν Ντίλιαν και Σάρα Αλεξάνδρα Χάμου καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 126 ετών και 8 μηνών, με εκτιτέα ποινή τα 8 έτη.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά για κανέναν εκ των κατηγορουμένων.Επίσης διέταξε ολική έκτιση των ποινών.

Η ετυμηγορία του προέδρου του Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών Νίκος Ασκιανάκης ήρθε μετά από μια ιστορική μαραθώνια διαδικασία με 39 δικασίμους.

Το σκεπτικό

Μέσα από μια σύντομη παρέμβαση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέπτυξε ορισμένους άξονες από το σκεπτικό της απόφασης.

«Από τη συνεκτίμηση των αποδεικτικών μέσω, ιδίως των μαρτυρικών καταθέσεων και των εγγράφων, αποδείχθηκε από κοινού, από συναυτουργία με τρίτα πρόσωπα τέλεσαν τις αποδιδόμενες πράξεων πάντοτε με κοινό δόλο», τόνισε αρχικώς ο πρόεδρος, προσθέτοντας πως «θα δείτε το πλήρες σκεπτικό στην απόφαση όταν καθαρογραφεί. Το δικαστήριο θα αρκεστεί σε κάποιες παραδοχές».

«Τα αληθή συρρέοντα εγκλήματα αντιστοιχούν σε 87 παθόντες»

Ο πρόεδρος της έδρας δέχθηκε το σκεπτικό του εισαγγελέα περί μετατροπής των κατηγοριών από «κατ’ εξακολούθηση» σε «κατά συρροή».

Σε 20 περιπτώσεις στάλθηκαν δοκιμαστικά μηνύματα. Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθούν οι αποδιδόμενες πράξεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Ένα μήνυμα στις 11/1/21 που περιέχει σύνδεσμο με πραγματικό link, ενώ αντίστοιχο έλαβε και η Σοφία Λάμα. Από τους 116 αν αφαιρέσουμε αυτούς, απομένουν 94. Υπάρχει και ταύτιση των προσώπων. Εφόσον ταυτίζεται ο φορέας μπορεί να χαρακτηριστούν ως ‘κατ’ εξακολούθηση’», υπογράμμισε. «Τα αληθή συρρέοντα εγκλήματα αντιστοιχούν σε 87 παθόντες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι τέσσερις τους, το χρονικό διάστημα από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι και το τέλος του 2021 από κοινού και με συναπόφαση άρχισαν να εκτελούν τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται.

Συγκεκριμένα «εγκατέστησαν σε δύο περιπτώσεις τηλεφωνικών αριθμών (Άρτεμις Σίφορντ και Αθανασίου Κουκάκη) και επιχείρησαν να εγκαταστήσουν το κατασκοπευτικό λογισμικό σε άλλους 114 τηλεφωνικούς αριθμούς», μεταξύ των οποίων και στους μηνυτές Νικόλαος Ανδρουλάκης, Χρήστος Σπίρτζης κ.ά., για να λάβουν γνώση των πληροφοριών/προσωπικών δεδομένων που περιλαμβάνονταν στα κινητά τους τηλέφωνα.

Όσον αφορά τους 114 στόχους, «το έγκλημα τους δεν ολοκληρώθηκε για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση τους», καθώς οι αποδέκτες δεν άνοιξαν τα links-δολώματα που έλαβαν.

Για τους τέσσερις, εφαρμόστηκε αναδρομικά ο ευμενέστερος νόμος (4619/2019) που υποβάθμισε το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου των επικοινωνιών από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο Σε δίκη ο Βαρουφάκης για τις δηλώσεις του περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Η αποδεικτική διαδικασία στην εποχή των deepfakes: Από το τεκμήριο αυθεντικότητας στην τεχνολογική επαλήθευση
Avatar photo
Ο Στάθης Μπαλτάς γεννήθηκε στον Άγιο Στέφανο το 1998. Σπούδασε στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στη συνέχεια απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα «Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης» του ίδιου Τμήματος. Ξεκίνησε την πορεία του το 2016 από την τοπική δημοσιογραφία και τη μηνιαία εφημερίδα «Βόρεια Προάστια», στην οποία αρθρογραφούσε μέχρι το 2019. Παράλληλα, το 2018 έκανε πρακτική άσκηση στο Γραφείο Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης της Βουλής. Το 2020 έκανε τρίμηνη πρακτική άσκηση στη «Μηχανή του Χρόνου». Το καλοκαίρι του 2020 ξεκίνησε να εργάζεται στην ιστοσελίδα e-reportaz.gr και dikastikoreportaz.gr, καθώς και στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ», αναλαμβάνοντας τη στήλη του ελεύθερου ρεπορτάζ, ενώ έκανε και τα πρώτα του βήματα στο δικαστικό ρεπορτάζ. Μετά από μια μικρή παύση από τη δημοσιογραφία, ο Στάθης Μπαλτάς επέστρεψε το 2025 στο e-reportaz.gr και dikastikoreportaz.gr, αναλαμβάνοντας παράλληλα και την αρχισυνταξία του μηνιαίου συνδρομητικού περιοδικού «Δικαστικό Ρεπορτάζ». Από το Σεπτέμβριο του 2025 είναι μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας των εκπομπών «Αποκαλύψεις» και «Νύχτα Αποκαλυψεων» του ANT1.

Καμία δημοσίευση για προβολή