Το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού πήρε σήμερα το πρωί η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά την χθεσινή της απολογία, κατά την οποία ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν πως πρέπει να προφυλακιστεί. Άλλωστε η καθ’ ομολογία δολοφόνος των δύο δικών της παιδιών, της αδερφής της αλλά και το παιδί μιας φίλης της δεν ανακάλεσε τα όσα ήδη είχε παραδεχτεί στους αστυνομικούς που απέσπασαν την ομολογία της.
Ρεπορτάζ: Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση – Τζένη Μάρκου
Το ereportaz αποκαλύπτει όσα φέρεται να ισχυρίστηκε χθες κατά την απολογία της στην ανακρίτρια Πατρών, μέσα από το πολυσέλιδο υπόμνημα της, που απαριθμεί 35 σελίδες.
Η 25χρονη που θα κρατηθεί προσωρινά στην πτέρυγα VIP του Κορυδαλλού εκεί όπου κρατείται (προσωρινά καθώς έχει μεταβεί στον Κορυδαλλό προκειμένου να κάνει προγραμματισμένες εξετάσεις) η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά και η μητέρα του 3χρονου Άγγελου από την Κρήτη, έδωσε τις δικές της εξηγήσεις ξεκινώντας από τα παιδικά της χρόνια.
Πώς περιγράφει την παιδική της ηλικία
«Θεωρώ πατέρα μου τον Ιωάννη Μουρτζούκο, ο οποίος με αγάπησε και με μεγάλωσε ως δικό του παιδί. Η παιδική μου ηλικία ήταν άθλια, δεν εύχομαι σε οποιονδήποτε άνθρωπο να περάσει όσα πέρασα εγώ. Ο πατέρας μου ήταν αναγκασμένος να εργάζεται νυχθημερόν για να μπορούμε να διαβιούμε, φτωχά μεν, με αξιοπρέπεια δε.
Αντιθέτως η μητέρα μου, όχι μόνο δεν εργαζόταν, αλλά, κυριολεκτικά, η καθημερινή εικόνα που είχα μεγαλώνοντας ήταν: καφές, τσιγάρα και υπολογιστής. Ουδέποτε ασχολήθηκε μαζί μου ή με τα αδέλφια μου, αντιθέτως γι’ αυτήν ήμασταν «βάρος» «που δεν της επιτρέπαμε να ζήσει τη ζωή της». Οι μόνοι άνθρωποι που ήταν συνεχώς δίπλα μας ήταν ο πατέρας μου, ο θείος μου ο Γιώργος, η θεία μου η Εφη και η γιαγιά μου.
Οι εικόνες από την παιδική μου ηλικία είναι η γιαγιά μου να τρέχει συνεχώς για τα πάντα, ο θείος μου να τρέχει από άλλη πόλη στο σπίτι μας για να δει εμένα και τα αδέλφια μου και η μητέρα μου να απουσιάζει για «δουλειές». Οι στιγμές χαράς μου ήταν όταν βρισκόμουν εκτός του σπιτιού μας και όταν επέστρεφε ο πατέρας μου από τη δουλειά αργά το βράδυ» ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Συνεχώς αναζητούσα την αγάπη της μητέρας μου»
Η Ειρήνη Μουρτζούκου αναφέρει ότι το μόνο που αναζητούσε ήταν η αγάπη της μητέρας της:
«Συνεχώς αναζητούσα την αγάπη της μητέρας μου, την μητρική αγκαλιά, ένα απλό χάδι. Αντιθέτως το μόνο που λάμβανα από αυτήν σε καθημερινή βάση ήταν ξύλο, χειροδικίες, τιμωρίες, ψυχική κακοποίηση. Ου μη μόνον όμως, αλλά και σωματική κακοποίηση: Σε ηλικία μόλις δέκα 10 ετών βιάστηκα από στενό συγγενή της μητέρας μου, η οποία δεν έκανε το παραμικρό για να το αποτρέψει ή να προσπαθήσει να μου συμπαρασταθεί ψυχολογικά. Σημειώνω επίσης πως συστηματική και ψυχολογική κακοποίηση εισέπραττα και από τον παππού μου (πατέρα της μητέρας μου), αναρίθμητες φορές με έσερνε τραβώντας με από τα μαλλιά για δεκάδες μέτρα με έδερνε (το κορμί μου ήταν συνεχώς γεμάτο μελανιές)».
Σοκαριστικά είναι και τα όσα περιγράφει για την ερωτική ζωή της μητέρας της και το πώς αυτά, όπως η ίδια επικαλέστηκε, την επηρέασαν στην παιδική της ηλικία.
«Είναι χαρακτηριστικό πως, κατά την απουσία του πατέρα μου στην εργασία του, η μητέρα μου ερχόταν σε ερωτικές επαφές με συντρόφους της μέσα στο σπίτι μας και δίπλα στο κρεβάτι μου, χωρίς να αισχύνεται ή να ενδιαφέρεται που ένα παιδάκι παρακολουθούσε άθελά του την μητέρα του να επιδίδεται σε σεξουαλικές πράξεις με τρίτους, μπροστά στα μάτια του. Αυτός ήταν και ο λόγος που έφευγα από το σπίτι κάποιες φορές, αφού δεν μπορούσα να αντιμετωπίζω την ωμή πραγματικότητα. Η μητέρα μου βέβαια το παρουσιάζει ως «σκηνοθετημένες απαγωγές» ή «σκασιαρχείο», αλλά ο μόνος λόγος που έφευγα από το σπίτι ήταν η τεράστια προσβολή / διαπόμπευση της ψυχής μου.
Το μόνο που ενδιέφερε την μητέρα μου ήταν τα χρήματα και οι ερωτικοί της σύντροφοι. Μου επέβαλε να ζητιανεύω στις εκκλησίες για να της φέρνω χρήματα, με ανάγκασε να εκδίδομαι από την ηλικία δεκαπέντε ετών και δη τόσο με Έλληνες όσο και με αλλοδαπούς (και κατά μόνας και σε συνθήκες ομαδικής ερωτική πράξης), για να εισπράττει χρήματα. Ακόμα και όταν νοσηλευόταν το παιδί μου στο Νοσοκομείο, αντί να είναι στο πλευρό μου, με απειλούσε / μου ζητούσε επιτακτικά να της βρω λεφτά.
Παρενθετικά σημειώνω πως ήμουν συνεχώς δίπλα της, ακόμα και στις, πάσης φύσεως, εμπλοκές της με ποινικές υποθέσεις (παράνομη λήψη επιδομάτων, τηλεφωνικές απάτες, εμπλοκή της με τοκογλύφους κλπ), χωρίς ποτέ να καταγγείλω τη δράση της, αν και κινδύνευσα να ευρεθώ και εγώ κατηγορούμενη».
Όπως ανέφερε ενώπιον της ανακρίτριας η μητέρα της την εγκατέλειπε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφήνοντας κατά την ίδια ανεπούλωτα τραύματα στην ψυχή της.
«Για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μας εγκατέλειπε δήθεν για δουλειά και επέστρεφε, μήνες μετά, όταν πλέον οι ερωτικοί της σύντροφοι αποφάσιζαν να μην την συντηρούν οικονομικά. Ουδέποτε είδαμε χρήματα από τις «δουλειές» της μητέρας μου και μόνο ο πατέρας μου προσπαθούσε να μας συντηρήσει με τη συνδρομή της γιαγιάς και του θείου μου. Ουσιαστικά είχα αναλάβει (πριν κλείσω καν τα δέκα έτη ηλικίας μου) να μεγαλώνω τα αδέρφια μου, να πλένω, να σκουπίζω, να μαγειρεύω, να σιδερώνω κλπ.
Είναι χαρακτηριστικό πως έφτασε (σ.σ. η μητέρα της) να συνάψει ερωτικές σχέσεις με τον αδελφό του πατέρα μου, γεγονός που επέφερε βαθύτατο ψυχικό τραύμα τόσο στον πατέρα μου όσο και σε μένα και τα αδέλφια μου».
Αρνήθηκε την απόπειρα ανθρωποκτονίας
Η καθ ομολογίαν βρεφοκτόνος τις τρεις ώρες που κάθισε στο γραφείο της ανακρίτριας αρνήθηκε να απαντήσει σε κάποιες από τις ερωτήσεις της και αρκέστηκε στο πολυσέλιδο υπόμνημα, μέσα από το οποίο εξηγεί πώς έφτασε να σκοτώσει τέσσερα μωρά, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της ενήλικης τότε συντρόφου της!
«Αρνούμαι κατηγορηματικά και δεν αποδέχομαι την σε βάρος μου κατηγορία. Ουδόλως και ουδέποτε επιχείρησα να αφαιρέσω τη ζωή της εν λόγω καταγγέλλουσας, ουδόλως και ουδέποτε συνέβη περιστατικό, στο οποίο, κατά την διάρκεια του ύπνου της, να τοποθέτησα μαξιλάρι στο πρόσωπό της. Υπό την προϋπόθεση πως το καταγγελλόμενο συμβάν είχε ψήγματα έστω αληθείας, η καταγγέλλουσα το μεν θα είχε διακόψει τις σχέσεις μας γεγονός που δεν συνέβη ποτέ, ακόμα και κατά την κατάθεσή της, το δε θα είχε σπεύσει να το καταγγείλει στις Αρχές, ώστε να μην κινδυνεύει. Είναι παντελώς αδύνατον να επιχειρεί τις να δολοφονήσει έτερο άνθρωπο και ο τελευταίος να συνεχίζει να έχει ερωτική σχέση μαζί του» είπε για την απόπειρα ανθρωποκτονίας που της καταλογίζεται κως διέπραξε το 2016.Στη συνέχεια του απολογητικού της υπομνήματος μιλάει για τους θανάτους των βρεφών που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, αναζητώντας την λύτρωση!
«Αποφάσισα να μιλήσω για όλα, επιθυμώντας να βοηθήσω στην αποκάλυψη της αλήθειας, να λυτρωθώ και να αναλάβω τις ευθύνες που μου αναλογούν».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε να απολογείται η Ειρήνη Μουρτζούκου μόλις λίγο πριν μιλήσει για την μπέμπα της Κατερίνας και ρίξει ευθύνες και κατά της ίδιας της της κουμπάρα της!
«Ακόμα και η ίδια η Κατερίνα παραδέχεται πως η μπέμπα της είχε παρουσιάσει κρίσεις το Δεκέμβριο του 2020, όσα παίζανε μαζί, ενώ εγώ βρισκόμουν μακριά. Μάλιστα, έπειτα λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Η Κατερίνα έχει χάσει δικαστικά την επιμέλεια του πρώτου της παιδιού και την ημέρα του θανάτου της μπέμπας δεν έλειπε από το σπίτι της για δουλειά όπως λέει δημόσια, αλλά έλειπε για λίγες ώρες σε «νυχτερινή έξοδο» με τον (τότε) σύντροφό της, η οποία έγινε ολονύκτια απουσία. Και όλα αυτά την στιγμή που υποστηρίζει πως δεν εγκατέλειπε το παιδί της!
Ο βιολογικός πατέρας του παιδιού της ήταν κρατούμενος σε φυλακή, ενώ ο (τότε) σύντροφός της είναι κρατούμενος σε φυλακή για βιασμό ανηλίκου ΑΜΕΑ και παιδεραστία. Εκείνος κακοποιούσε συχνά το μωρό της Κατερίνας».
Πώς οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις «έκαψαν» την Μουρτζούκου
Η Ειρήνη επανέλαβε και ενώπιον της ανακρίτριας όσα είχε πει στους αστυνομικούς για τον θάνατο των βρεφών, οι οποίοι κατάφεραν να την ξεκλειδώσουν και να την κάνουν να ομολογήσει τα όσα φριχτά έκανε στα αθώα βρέφη.
Έμπειροι αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ. όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσαν ανελλιπώς τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις της καθ ομολογία βρεφοκτόνου. Έτσι ειδικοί αναλυτές του τμήματος είχαν από καιρό σκιαγραφήσει το προφίλ της 25χρονης γνωρίζοντας πότε λέει ψέματα, πότε ζορίζεται και με ποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις, πότε νιώθει ευάλωτη, πότε περιγράφει πραγματικά περιστατικά αλλά και ποια είναι αχίλλειος πτέρνα της.
Έτσι για τα έμπειρα στελέχη του τμήματος Ανθρωποκτονιών, στο οποίο προΐσταται ο Γιάννης Δροσίνης, ο οποίος έκανε και ο ίδιος ερωτήσεις που ξεκλείδωσαν την Ειρήνη και την έκαναν να ομολογήσει, εξασφάλισαν την ομολογία της, σοκάροντας το πανελλήνιο.
Κατά την απολογία της, λίγο πολύ επανέλαβε όσα είχε πει και στους αστυνομικούς κατά την ομολογία της, την περασμένη Τρίτη.
«Όταν πέθανε η αδελφή μου ήμουν δεκατριών ετών και κανείς δεν σκέφτεται τι περνούσα εγώ και έκανα ό,τι έκανα στην αδελφή μου. Θυμάμαι ότι πήγα στο δωμάτιό της. Αυτή ήταν στο πάτωμα και εγώ ήμουν από πάνω της. Δεν κατάλαβα εκείνη τη στιγμή ότι πέθανε…. Κάθε φορά θόλωνα… Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αλλά ήταν λες και δεν σκεφτόμουν τίποτε εκείνες τις στιγμές…. Ένοιωθα να τρελαίνεται το μυαλό μου… Το ίδιο έγινε και με την αδελφή μου, το ίδιο και με το μωρό της Κατερίνας, το ίδιο και με το ένα μου παιδί, τη Μαρία – Φρειδερίκη. Για το πρώτο μου μωρό σας λέω το έκανα χωρίς να το καταλάβω. Ξύπνησα και το είχα πλακώσει στον ύπνο μου.
Το είχα πάρει από το σπίτι της μάνας μου το βράδυ, γυρίσαμε στο σπίτι που έμενα με τον Sumon και πέσαμε για ύπνο στο ίδιο κρεβάτι. Λίγη ώρα μετά ξύπνησα και συνειδητοποίησα ότι κοιμόμουν επάνω του» αποκάλυψε η 25χρονη για τα τα μωρά που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή.
Η Ειρήνη Μουρτζούκου επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως αγαπούσε τα παιδιά
«Εγώ μια ζωή μεγάλωνα παιδιά, τα αδέλφια μου, των φίλων μου, τα δικά μου…. Κοιτάξτε πού έφτασα. Να κάνω κακό στα ίδια μου τα παιδιά, στην αδελφή μου και σε άλλο ένα αθώο μωράκι, εννοώ της Κατερίνας».
Η απολογία ενώπιον της ανακρίτριας συνεχίστηκε με όσα βίωσε η δεύτερη κόρη της Μαρία Φρειδερίκη
«Και αφού τα λέμε όλα σήμερα και πραγματικά νοιώθω ότι λυτρώνομαι, σας λέω ότι τον Παναγιωτάκη δεν τον πείραξα ποτέ …. Πρώτη φορά σήμερα παραδέχομαι τι έχω κάνει, ακόμα και για εξομολόγηση που πηγαίνω δεν έχω καταφέρει να το πω.. θα σας πω ότι και για το παιδί μου, τη Μαρία – Φρειδερίκη, ήμασταν στο νοσοκομείο και μάλιστα δεν ήμασταν καν μόνοι μας στο δωμάτιο…. Δεν ξέρω πώς το έκανα, αλλά το έκανα… είναι λες και για δευτερόλεπτα δεν σκέφτομαι, δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει και μόλις συνειδητοποιώ τι γίνεται, το κακό έχει γίνει… μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά αυτό είναι… δεν θυμάμαι σε κανένα παιδί από τα τρία, τι έκανα, με ποιον τρόπο δηλαδή σταματούσα την αναπνοή τους. Με το μικρό το μωράκι μου, ξύπνησα και κατάλαβα ότι το είχα πλακώσει. Ξάπλωνα επάνω του. Μόλις το συνειδητοποίησα αυτό, μετά προσπαθούσα, με το μυαλό μου, να το συνεφέρω. Προσπαθούσα να του δώσω ανάσες.. Σε κανένα παιδί δεν ήθελα να κάνω κακό, όλοι έβλεπαν πως τα αγαπάω… Δεν γνωρίζω τι έπαθα και έκανα κακό…. Είναι αυτό που ξαναείπα.. σαν να σβήνουν όλα… λες και το μυαλό μου δεν θέλει να θυμηθεί τι έγινε… το μόνο που θυμάμαι, όταν σκέφτομαι τις στιγμές αυτές που έκανα ό,τι έκανα, είναι τον εαυτό μου να προσπαθεί να καταλάβει τι έκανα, γιατί το έκανα και πώς μπορώ να το σώσω…».
Ο θάνατος «μυστήριο» του Παναγιωτάκη
H 25χρονη καθ ομολογία βρεφοκτόνος κατά την απολογία της στην ανακρίτρια όχι μόνο επέμεινε πως δεν πείραξε τον μικρό Παναγιωτάκη -ο θάνατος του οποίου ακόμα παραμένει άλυτο μυστήριο- αλλά πλέον κατηγορεί ευθέως την μητέρα του, την Πόπη.
Όπως αποκαλύπτει το ereportaz η Ειρήνη είπε στην απολογία της πως ο Παναγιώτης για εκείνη ήταν ο λόγος που μπόρεσε να ονειρευτεί ξανά.
«Από την αρχή της σχέσης μου με την Καλλιόπη, ο Παναγιωτάκης μου έδωσε την δύναμη να ξεπεράσω όλα τα προβλήματα που είχα ως τότε. Με έκανε να βρω την δύναμη να κάνω και πάλι όνειρα, γιατί είχα παραιτηθεί από τη ζωή και δεν είχα λόγο ύπαρξης. Στο παιδάκι αυτό αφιέρωσα τη ζωή μου και αφιερώθηκα ως άνθρωπος. Δεν θα του έκανα ποτέ κακό, δεν θα τον πείραζα ποτέ και για κανέναν λόγο. Δεν είναι υπερβολή να πω πως ήταν ο λόγος για τον οποίο ζούσα και έβρισκα δύναμη να ξεπεράσω τους «δαίμονές» μου».
Η Ειρήνη επέμεινε, δεν έκανε κακό στον Παναγιωτάκη, το παιδάκι που υποστηρίζει πως αγαπούσε όσο τίποτα:
«Ως ελάχιστη υποχρέωσή μου στο παιδάκι αυτό, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα παιδί που μου έδωσε το φως για να αντιμετωπίσω τα σκοτάδια της ψυχής μου, σας λέω πως δεν έχω την παραμικρή ευθύνη, συμμετοχή ή συνέργεια, αντιθέτως ευθύνεται η μητέρα του Καλλιόπη Αβράμη.
Εκείνη όλους αυτούς τους μήνες προσπαθεί να με οδηγήσει στην ανάληψη της ευθύνης για τον θάνατο του παιδιού της. Όμως, μου είναι αδύνατον να «χρεωθώ» τον θάνατο της τελευταίας ελπίδας σωτηρίας της ζωής, της ψυχής, της ύπαρξής μου.
Την ημέρα θανάτου του Παναγιώτη έως και τον Ιούνιο του 2025 με φιλοξενούσε, κρυφά, στο σπίτι της στην Αμαλιάδα, γεγονός μη συμβατό με την, παρουσιαζόμενη δημοσίως, εικόνα της εξοργισμένης (δήθεν) μητέρας με την «δολοφόνο» του παιδιού της».
Η βρεφοκτόνος, όχι μόνο δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες για τον θάνατο του 15 μηνών βρέφους αλλά έριξε τις ευθύνες αλλού, υποστηρίζοντας πως ο θάνατός του «δεν ταιριάζει στο μοτίβο των δολοφονιών» που ήδη έχει παραδεχτεί.
«Σας περιέγραψα τα πραγματικά περιστατικά των θανάτων των υπολοίπων παιδιών, είναι αναμφίβολο πως ο Παναγιωτάκης «δεν ταιριάζει στο μοτίβο των δολοφονιών». Πράγματι, τα υπόλοιπα ήταν βρέφη, ηλικίας έως έξι μηνών, ενώ ο Παναγιωτάκης ήταν μεγάλο παιδί, ηλικίας δεκαπέντε μηνών, ενώ τα υπόλοιπα βρέφη ήταν κορίτσια, ενώ ο Παναγιωτάκης ήταν αγόρι. Θέλω να σας πω πως στο θάνατο του Παναγιωτάκη καταλυτικό ρόλο έχει διαδραματίσει και άλλος,-η άνθρωπος, το όνομα του οποίου θα αποκαλύψω μόνο στις αρμόδιες Αρχές, , αφού δέχομαι συνεχείς και έντονες απειλές για την ζωή μου και την σωματική μου ακεραιότητα».
Η Ειρήνη Μουρτζούκου κατηγορεί πλέον την μητέρα του μικρού Παναγιώτη για τον θάνατό του, προχωρώντας σε πολύ συγκεκριμένες αποκαλύψεις!
«Ήταν ο λόγος για τον οποίο ζούσα και έβρισκα δύναμη να ξεπεράσω τους “δαίμονές” μου. Αναφέρω ευθαρσώς πως, για τον θάνατό του, δεν έχω την παραμικρή ευθύνη, συμμετοχή, συνέργεια, αντιθέτως ευθύνεται η μητέρα του Καλλιόπη.
Η Καλλιόπη…, όλους αυτούς τους μήνες προσπαθεί να με οδηγήσει στην ανάληψη της ευθύνης για τον θάνατο του παιδιού της, πλην μου είναι αδύνατον να “χρεωθώ” τον θάνατο της τελευταίας ελπίδας σωτηρίας της ζωής, της ψυχής, της ύπαρξής μου. Είναι χαρακτηριστικό πως, από την ημέρα θανάτου του Παναγιώτη (5/8/2024) έως και τον μήνα Ιούνιο του έτους 2025 με φιλοξενούσε, κρυφά, στην οικία της στην Αμαλιάδα, γεγονός ασφαλώς μη συμβατό με την, παρουσιαζόμενη δημοσίως, εικόνα της εξοργισμένης (δήθεν) μητέρας με τη “δολοφόνο” του παιδιού της».
Η σύγχρονη Μήδεια που ακούει στο όνομα Ειρήνη Μουρτζούκου, κατά την απολογία της στην ανακρίτρια όχι μόνο επέμεινε πως δεν πείραξε τον μικρό Παναγιωτάκη αλλά πλέον κατηγορεί ευθέως την μητέρα του Πόπη.
Όπως αποκαλύπτει το ereportaz η Ειρήνη είπε στην απολογία της πως ο Παναγιώτης για εκείνη ήταν ο λόγος που μπόρεσε να ονειρευτεί ξανά.
«Από την αρχή της σχέσης μου με την Καλλιόπη, ο Παναγιωτάκης μου έδωσε την δύναμη να ξεπεράσω όλα τα προβλήματα που είχα ως τότε. Με έκανε να βρω την δύναμη να κάνω και πάλι όνειρα, γιατί είχα παραιτηθεί από τη ζωή και δεν είχα λόγο ύπαρξης. Στο παιδάκι αυτό αφιέρωσα τη ζωή μου και αφιερώθηκα ως άνθρωπος. Δεν θα του έκανα ποτέ κακό, δεν θα τον πείραζα ποτέ και για κανέναν λόγο. Δεν είναι υπερβολή να πω πως ήταν ο λόγος για τον οποίο ζούσα και έβρισκα δύναμη να ξεπεράσω τους «δαίμονές» μου» είπε χαρακτηριστικά για το βρέφος, ο θάνατος του οποίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην έρευνα για τους θανάτους των βρεφών σε Πάτρα και Αμαλιάδα.
Η Μουρτζούκου επέμεινε ότι δεν έκανε κακό στον Παναγιωτάκη, το παιδάκι που υποστηρίζει πως αγαπούσε όσο τίποτα.
«Ως ελάχιστη υποχρέωσή μου στο παιδάκι αυτό, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα παιδί που μου έδωσε το φως για να αντιμετωπίσω τα σκοτάδια της ψυχής μου, σας λέω πως δεν έχω την παραμικρή ευθύνη, συμμετοχή ή συνέργεια, αντιθέτως ευθύνεται η μητέρα του Καλλιόπη Αβράμη.
Εκείνη όλους αυτούς τους μήνες προσπαθεί να με οδηγήσει στην ανάληψη της ευθύνης για τον θάνατο του παιδιού της. Όμως, μου είναι αδύνατον να «χρεωθώ» τον θάνατο της τελευταίας ελπίδας σωτηρίας της ζωής, της ψυχής, της ύπαρξής μου.
Την ημέρα θανάτου του Παναγιώτη έως και τον Ιούνιο του 2025 με φιλοξενούσε, κρυφά, στο σπίτι της στην Αμαλιάδα, γεγονός μη συμβατό με την, παρουσιαζόμενη δημοσίως, εικόνα της εξοργισμένης (δήθεν) μητέρας με την «δολοφόνο» του παιδιού της» αποκάλυψε ανοίγοντας μια νέα συζήτηση περί των πραγματικών περιστατικών που στοίχισαν την ζωή στον μικρό Παναγιωτάκη.
Η Μουρτζούκου, όχι μόνο δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες για τον θάνατο του 15 μηνών βρέφους αλλά έριξε τις ευθύνες αλλού, υποστηρίζοντας πως ο θάνατός του «δεν ταιριάζει στο μοτίβο των δολοφονιών» που ήδη έχει παραδεχτεί.
«Σας περιέγραψα τα πραγματικά περιστατικά των θανάτων των υπολοίπων παιδιών, είναι αναμφίβολο πως ο Παναγιωτάκης «δεν ταιριάζει στο μοτίβο των δολοφονιών». Πράγματι, τα υπόλοιπα ήταν βρέφη, ηλικίας έως έξι μηνών, ενώ ο Παναγιωτάκης ήταν μεγάλο παιδί, ηλικίας δεκαπέντε μηνών, ενώ τα υπόλοιπα βρέφη ήταν κορίτσια, ενώ ο Παναγιωτάκης ήταν αγόρι. Θέλω να σας πω πως στο θάνατο του Παναγιωτάκη καταλυτικό ρόλο έχει διαδραματίσει και άλλος,-η άνθρωπος, το όνομα του οποίου θα αποκαλύψω μόνο στις αρμόδιες Αρχές, , αφού δέχομαι συνεχείς και έντονες απειλές για την ζωή μου και την σωματική μου ακεραιότητα».
Η Ειρήνη Μουρτζούκου κατηγορεί πλέον την μητέρα του μικρού Παναγιώτη για τον θάνατό του!
«Ήταν ο λόγος για τον οποίο ζούσα και έβρισκα δύναμη να ξεπεράσω τους “δαίμονές” μου. Αναφέρω ευθαρσώς πως, για τον θάνατό του, δεν έχω την παραμικρή ευθύνη, συμμετοχή, συνέργεια, αντιθέτως ευθύνεται η μητέρα του Καλλιόπη.
Η ανωτέρω Καλλιόπη…, όλους αυτούς τους μήνες προσπαθεί να με οδηγήσει στην ανάληψη της ευθύνης για τον θάνατο του παιδιού της, πλην μου είναι αδύνατον να “χρεωθώ” τον θάνατο της τελευταίας ελπίδας σωτηρίας της ζωής, της ψυχής, της ύπαρξής μου. Είναι χαρακτηριστικό πως, από την ημέρα θανάτου του Παναγιώτη (5/8/2024) έως και τον μήνα Ιούνιο του έτους 2025 με φιλοξενούσε, κρυφά, στην οικία της στην Αμαλιάδα, γεγονός ασφαλώς μη συμβατό με την, παρουσιαζόμενη δημοσίως, εικόνα της εξοργισμένης (δήθεν) μητέρας με τη “δολοφόνο” του παιδιού της».
Ζητά τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρική κλινική
Η Ειρήνη Μουρτζούκου, μέσω του απολογητικού της υπομνήματος, αιτήθηκε τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρική κλινική.
«Θα πρέπει να επιβληθεί σε βάρος μου ο περιοριστικός όρος του εγκλεισμού σε ψυχιατρική κλινική διότι οι πράξεις οι οποίες μου αποδίδονται τελέστηκαν υπό καθεστώς διατάραξης των πνευματικών μου λειτουργιών χωρίς να έχω συνείδηση του άδικου χαρακτήρα των πράξεων μου».
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο υπόμνημα, πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι:
-Από μικρή ηλικία διαβιούσα σε ένα άκρως προβληματικό, κακοποιητικό περιβάλλον, η παιδική μου ηλικία ήταν βαθύτατα τραυματική
-Έχω πέσει θύμα βιασμού, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από συγγενικά μου πρόσωπα στην παιδική μου ηλικία
-Η προβληματική συμπεριφορά άρχισε σε ηλικία μόλις 13 ετών, ενδεικτικό ύπαρξης ψυχιατρικής διαταραχής και προβλημάτωνψυχικής υγείας
Η 25χρονη επιμένει πως μέχρι και σήμερα δεν θυμάται πώς αφαιρούσε τις ζωές των μωρών.
«Μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να προσδιορίσω τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις έκανα ό, τι έκανα, καθότι τη ώρα που τα έκανα θόλωνα και βίωνα απόσπασης από τη πραγματικότητα, απώλεια μνήμης και συνείδησης, αδυναμία να ελέγξω και να χαλιναγωγήσω τις κινήσεις μου, παρουσιάζοντας παράλληλα στοιχεία «διπλής / διπολικής» προσωπικότητας.
Εγώ η ίδια ομολόγησα αβίαστα τις πράξεις μου χωρίς να έχω οποιοδήποτε κίνητρο ή όφελος από αυτό. Να λάβετε υπόψη σας πως ουδέποτε κρύφτηκα από τις αρχές.
Άλλωστε, σε περίπτωση εγκλεισμού μου σε ψυχιατρική κλινική θα έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω ψυχοθεραπευτικά προγράμματα, να τύχω της απαιτούμενης ψυχιατρικής ανάλυσης και εκτίμησης, να υποβληθώ σε πολλαπλά ψυχομετρικά και διαγνωστικά τεστ, τα οποία θα φωτίσουν όλες τις πτυχές και τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκαν οι πράξεις μου».
Την ίδια ώρα η ίδια ζήτησε και τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης
«Υποβάλω αίτημα για τον διορισμό πραγματογνώμονα με σκοπό τη διενέργεια δικαστικής πραγματογνωμοσύνης, η οποία θα κρίνει καίριας ζητήματα που αφορούν στην παρούσα υπόθεση. Ειδικότερα, η αιτούμενη ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη θα εξάγει ασφαλή συμπεράσματα με τρόπο επιστημονικό για την κατάσταση της ψυχικής μου υγείας, ενώ παράλληλα θα εξηγήσει και την αναφερόμενη συμπτωματολογία κατά την τέλεση των πράξεών μου.
Τέλος, η διενέργεια της ανωτέρω ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης θα αποτελέσει και για εμένα την ίδια προσωπική «λύτρωση», καθώς θα είμαι σε θέση να εξηγήσω μέσα μου την πραγματικότητα και να δώσω απάντηση στο «γιατί» που με ταλανίζει όλα αυτά τα χρόνια κατά τα οποία αδυνατώ να εξηγήσω τι μου συμβαίνει και να αντιληφθώ την προαναφερθείσα ψυχοπαθολογία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μουρτζούκου: Με υπόμνημα 19 σελίδων εμπλέκει τη μητέρα του Παναγιωτάκη για τον θάνατό του
Μουρτζούκου: Ρίχνει την ευθύνη για τον θάνατο του Παναγιώτη στη μητέρα του την Πόπη