Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας: Ποιες αλλαγές πέτυχε η παρέμβαση των δικηγόρων – Εκδήλωση ενημέρωσης την Τρίτη

βιασμό, προαγωγές, πλαφόν, Πολιτικής Δικονομίας

Tο νέο σχέδιο νόμου που τροποποιεί εκτεταμένα τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ψηφίστηκε στις 23 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε ότι το δικηγορικό σώμα, μέσω της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, συμμετείχε ενεργά στη διαβούλευση και κατάφερε να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στο τελικό κείμενο.

Οι βασικότερες αλλαγές που πέτυχε το δικηγορικό σώμα:

Έναρξη ισχύος μετατίθεται: Η εφαρμογή του νέου Κώδικα θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2026, αντί για 16 Σεπτεμβρίου 2025, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Εξαίρεση αποτελούν οι διατάξεις για τις διαθήκες, που τίθενται σε ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2025.

Διαταγές πληρωμής και απόδοσης μισθίου: Διατηρείται η αρμοδιότητα των δικηγόρων για την έκδοση των σχετικών διαταγών, παρά την προσπάθεια ορισμένων θεσμικών να ανατρέψουν τη ρύθμιση.

Ηλεκτρονική ενημέρωση για επαναπροσδιορισμό: Στην πλατφόρμα επαναπροσδιορισμού ανακοπών κατά της εκτέλεσης προβλέπεται εξατομικευμένη ηλεκτρονική ενημέρωση του ανακόπτοντος.

Αναβολές στον Β΄ βαθμό: Διατηρείται το δικαίωμα μίας αναβολής χωρίς επίκληση ανωτέρας βίας.

Προθεσμία έκδοσης αποφάσεων: Ορίζεται στους 8 μήνες γενικά και 4 μήνες για την εκουσία δικαιοδοσία. Καταργείται η υποχρέωση ειδοποίησης του Προϊστάμενου, αλλά διατηρούνται οι πειθαρχικές κυρώσεις για καθυστερήσεις.

Τυπικές παραλείψεις – Άρθρο 227 ΚΠολΔ: Εμπλουτίζεται με χαρακτηριστικά παραδείγματα και υποχρέωση του δικαστή να ενημερώνει τον διάδικο, αντί να απορρίπτει την αγωγή.

Προθεσμίες επίδοσης αγωγών και ενδίκων βοηθημάτων: Ενιαία προθεσμία 30 ημερών για επίδοση τόσο αγωγών όσο και ενδίκων μέσων.

Κατάθεση προτάσεων και προσθήκης–αντίκρουσης: Ενοποίηση με πάγιο αίτημα των δικηγόρων: Προτάσεις στην έδρα – Προσθήκη εντός 5 εργάσιμων ημερών, ακόμα και στον Άρειο Πάγο.

Πρόσθετοι λόγοι και αντέφεση: Η προθεσμία άσκησής τους αυξάνεται από 30 σε 40 ημέρες.

Διαμεσολάβηση – Τακτική διαδικασία: Προβλέπεται μη συζήτηση της αγωγής όταν υπάρχει υπαγωγή σε εκούσια διαμεσολάβηση. Η «Διάταξη» αποκτά συνοπτική αιτιολογία και καταργείται η κύρωση περί διπλών δικαστικών εξόδων.

Αρμοδιότητα στο β΄ βαθμό: Το όριο αρμοδιότητας μεταξύ Μονομελούς Εφετείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου διαμορφώνεται στα 60.000 ευρώ (αντί των 80.000 που είχε προταθεί).

Νέα γραμμάτια προείσπραξης: Εισάγονται για τις νέες πράξεις δικηγορικής ύλης, καθώς και για υποθέσεις ενώπιον συμβολαιογράφων και για αποποιήσεις/αποδοχές κληρονομίας.

Τοπική αρμοδιότητα πλειστηριασμών: Πλέον, αρμόδιοι είναι οι πιστοποιημένοι
συμβολαιογράφοι της πρωτοδικειακής περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο. Αν δεν υπάρχει, η πράξη μπορεί να διενεργηθεί οπουδήποτε στη χώρα.

Ευθύνη δικηγόρων: Η ευθύνη περιορίζεται μόνο σε δόλο ή βαριά αμέλεια, κατά την έκδοση πράξεων του Κώδικα.

Εκδήλωση ενημέρωσης

Ο ΔΣΑ καλεί σε ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 29 Ιουλίου, στις 18:00, στην αίθουσα «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και ζωντανά διαδικτυακά, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση της νομικής κοινότητας για τις αλλαγές που επιφέρει το νέο πλαίσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πυρά δικαστών και εισαγγελέων σε υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Δικηγόροι: Τα 25 σημεία των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις