Επικεφαλής της Europe 1 , του συνόλου δηλαδή όλων των Αρχών κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος της ΕΕ, εκλέχθηκε ομόφωνα σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ Χαρ. Βουρλιώτης. Ο επικεφαλής της ελληνικής Αρχής κατά του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, ψηφίστηκε και από και από τα 27 κράτη μέλη αλλά και τις 3 συνδεδεμένες χώρες, ως προεδρεύων, θέση εξαιρετικά τιμητική για τον ίδιο, την ελληνική Αρχή αλλά και τη χώρα.
Οι επιτυχίες της Αρχής και το έργο που έχει επιδείξει , οδήγησε μάλιστα στην ομόφωνη εκλογή του γεγονός που φέρνει την ελληνική Αρχή στο σημείο να θέτει την ατζέντα και τις προτεραιότητες όλων των ευρωπαικών Αρχών σε μια εποχή που δεν είναι λίγες οι αμφισβητήσεις για το κράτος δικαίου γενικώς στην ΕΕ και ειδικώς στη χώρα μας.
Οι επιτυχίες και η ανανέωση θητείας το 2024
Οι αλλεπάλληλες δράσεις και επιτυχίες της Αρχής έχουν καταγραφεί σε πολλές υποθέσεις. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, ήδη η Αρχή παρενέβη πρόσφατα και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ , προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκτηση των «κλεμμένων» με κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων των εμπλεκομένων.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως τον περασμένο Αύγουστο η θητεία του Χαράλαμπου Βουρλιώτη ανανεώθηκε επισήμως με τη δημοσιοποίηση του σχετικού ΦΕΚ για άλλα τρία χρόνια.
Η αρχική επικύρωση της ανανέωσης της θητείας του κ. Βουρλιώτη είχε έρθει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όταν στις αρχές Ιουλίου 2024, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς και ο τριετής διορισμός των 13 τακτικών και 13 αναπληρωματικών μελών της Αρχής, μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Χ. Βουρλιώτης: «Δεχθήκαμε πάνω από 30.000 αναφορές»
Τότε ο κ. Βουρλιώτης παρουσίασε την εικόνα της λειτουργίας της Αρχής, χαρακτηρίζοντας το ξέπλυμα μαύρου χρήματος την «υπ’ αριθμό ένα απειλή της παγκόσμιας οικονομίας». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «με βάση στοιχεία από τον ΟΗΕ, το ετήσιο ξέπλυμα μαύρου χρήματος ανέρχεται στα 2% με 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήτοι σε 800 δισ. έως δύο τρισ. δολάρια, ενώ σε επίπεδο ΕΕ, μόνο στο χρηματοοικονομικό σύστημα και όχι στους άλλους διαύλους, οι απώλειες, οι ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές, ανέρχονται στα 117 έως 210 δισ. ευρώ ετησίως».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο κ. Βουρλιώτης επεσήμανε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εισέλθει στην Αρχή περισσότερες από 30.000 αναφορές και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, ύποπτες ή ασυνήθεις, αλλά και καταγγελίες».
«Μετά από αξιολόγηση όλων αυτών των αναφορών, εκδόθηκαν 700 διατάξεις δέσμευσης και 59 πορίσματα, ενώ έχουν αποσταλεί δεκάδες χιλιάδες πληροφοριακά σημειώματα πολύ σημαντικά, που έχουν βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές – αστυνομικές, τελωνειακές, φορολογικές, αντιτρομοκρατικές – για την διερεύνηση τους. Εντοπίστηκε και δεσμεύτηκε μεγάλο ύψος εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ, εγκληματικών εσόδων και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ζημιές στο δημόσιο αλλά και σε ιδιώτες» είπε.
Τα «αγκάθια» στην καταπολέμηση του μαύρου χρήματος
«Μεγάλο πρόβλημα» χαρακτήρισε τότε ο Χ. Βουρλιώτης «το εμπόριο ναρκωτικών, τη φοροδιαφυγή και τις διακοινοτικές συναλλαγές με περιπτώσεις καρουζέλ», όπου γίνεται υπεξαίρεση ΦΠΑ εκατοντάδων εκατομμύριων».
Παράλληλα, σημείωσε πως «σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, δεσμεύτηκαν πάρα πολλά μεγάλα ποσά τα οποία βρέθηκαν στην Ελλάδα. Πρόσφατα αποσπάστηκε χρηματικό ποσό από μια ιταλική εταιρία, 800.000 ευρώ, και μέσα σε μια εβδομάδα – πάλι από εταιρία στην Ιταλία – άλλες 600.000 ευρώ. Η Ελλάδα ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός και είχαν προορισμό μεγάλη χώρα της Άπω Ανατολής, όπου εκεί είναι αδύνατον να εντοπιστούν».
Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, στις ηλεκτρονικές απάτες, επισημαίνοντας ότι «είναι χιλιάδες, καθημερινές και είναι αδύνατον να κρατηθούν στατιστικά στοιχεία» αλλά και «για τη μορφή λειτουργίας ορισμένων ΜΚΟ, οι οποίες δημιουργούν σοβαρά ζητήματα καθώς συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πυρά δικαστών και εισαγγελέων σε υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Οι αντιδράσεις των δικηγόρων για το όριο στα δικόγραφα από τον Άρειο Πάγο